13 juni 2011

Månadens bok - "Den trettonde historien" av Diane Setterfield

Ett stort tack till min pocketbyte-vän "I hyllan", som gav mig denna fantastiska bok! :)
(Läs om detta byte här.)

"Den trettonde historien" är ett mästerverk i berättarkonst. En hyllning till litteraturen och den victorianska 1800-tals romanen. Jämförelser med "Jane Eyre" och "Svindlande höjder" ligger nära till hands.
Bak på boken står följande tekst:
"Den tillbakadragna Margaret Lea arbetar i sin fars antikvariat när hon en dag får ett brev från den bästsäljande forfattarinnan Vida Winter. Margaret vet inte mycket mer än alla andra om den gäckande personligheten när hon andäktigt läser brevet. 56 romaner på lika många år, fler böcker sålda än bibeln, 19 filmer baserade på hennes romaner - men vid varje intervjutillfälle har författarinnan diktat upp historier om sitt liv och sin bakgrund. Nu, om man kan tro brevet, vill Vida Winter berätta sanningen om sig själv. Detta är i sig märkligt nog, men ännu märkligare är: hur kommer det sig att hon vill berätta den för Margaret?
Nervös och mycket nyfiken reser Margaret till Yorkshire för att möta den åldrade författarinnan och höra hennes berättelse om den vackra familjen Angelfield, den viljestarka Isabelle och hennes vilda, rödhåriga tvillingar, Adeline och Emmeline. Biografens uppgift är dock att skildra fakta och på något sätt litar Margaret inte helt på Vida och den snåriga resan mot sanningen avslöjar mörka familjehemligheter."

Redan från första sidan grep den tag i mig, och jag vände blad och läste vidare. Och så fortsatte det...  Vardagen försummades, så städning och sådant "låg nere" under boken. Pauserna från boken bestod i att åka på jobb eller äta. ;) Ja, ni förstår att den var svår att lägga ifrån sig!
Det beskrivande och målande språket, känslorna jag får som läsare; gör att man "ser" och "känner" genom hela boken - som om den var en film! Miljöer, personer, platser, stämning, atmosfär, hus, rum...
Boken är full av gåtor, mystik, psykologi, familjehemligheter, tragedier, försoning, böcker/litteratur och tar även upp stora teman som sanning och lögn, glädje och sorg, liv och död.
En mycket tidlös och tragisk historia, men så bra skriven att denna bok garanterad kommer med på listan över dom bästa böcker jag har läst. Men det beror kanske på att jag gillar den sortens böcker också!?
Har du inte läst den ännu - gör det på semestern!
Den får betyget:
5 av 5 hjärtan

Diane Setterfields debutbok - en klassiker?  När kommer nästa?

8 kommentarer:

 1. Vad kul att du gillade den! Jag tyckte jättemycket om den också! Hoppas att hon skriver en ny bok snart.

  SvaraRadera
 2. Takk for hilsen ;O)
  Nei, jeg hadde heller ikke hørt om Englegaarden, før jeg ble invitert ut av eieren selv. HUn skal selge hele foretningen -hotel, restaurant og butikk... De som kjøper det, vil jeg tro gjør et kupp, for det så helt forferdelig ut, før hun satte igang med dette STORE prosjekt!! ;O)
  Jeg kommer med mere bilder om ikke så lenge. Så følg med om du vil ;O)))
  Ha en fin uke
  MineBlom

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Tack för titten hos mig och vilken tur att du lämnade ett avtryck, så att jag fann din fina blogg!
  Må gott! /Bea

  SvaraRadera
 4. Hej hopp! Kul att du fann mig - så fann jag dig! Nu ska jag kika på din blogg.
  Klem
  Jessika

  SvaraRadera
 5. Nu vet jag vilken bok jag skall läsa härnäst. Skall bli spännande att läsa "Den trettonde historien".

  SvaraRadera
 6. Har den i bokhyllan sedan några år faktiskt. Vet inte varför den blivit ståendes där, men efter dina ord så är jag nyfiken på den.

  SvaraRadera
 7. Hei!
  Du ble en av de heldige vinnerne i min giveaway :)

  klem

  SvaraRadera
 8. ÅÅÅ Jag älskar den boken :) Tänkte på den i flera dagar när jag läst ut den.

  SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att skriva några ord. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...