6 augusti 2011

Månadens bok - juli

"Händelser i Bear Mountain - om livet, kärleken, björnar och andra mirakel" av Deborah Smith.
Denna pocketbok köpte jag i en secondhand affär i början av semestern. I ett trångt hörn hittade jag en liten bokhylla med flera intressanta titlar och författare. (20:- per bok!) Två böcker blev med hem...
Deborah Smith har bl.a. skrivit "Äppeldalen", som jag läste förra sommaren.

(Bilden är från Bokus)

Bak på boken finns följande text:
"När Ursula Powells far dör återvänder hon hem till småstaden i Georgia för att ta hand om sin autistiske lillebror. Där, på gårdsplanen utanför hennes barndomshem, står fortfarande den jättelika, omstridda järnstatyn i form av en björn, vars inflytande varit både symboliskt och påtagligt i Ursulas och hennes familjs liv, alltsedan den fattige New York-konstnären Richard Riconni fick i uppdrag att skapa den.
Ursulas lillebror tror att deras döda mammas ande tagit plats i björnen och det blir en chock för båda syskonen när Quentin Riconni kommer till staden för att köpa tillbaka statyn. Han är son till den efter sin död berömde skulptören och erbjuder Ursula en skyhög summa - pengar som i ett slag skulle lösa alla problem för Ursula. Eller skulle det...?
I sin plånbok har Quentin ett gammalt gulnat fotografi av Ursula framför Järnbjörnen. Först nu träffas de, men de har alltid funnits i varandras liv sedan de var barn."

En annorlunda kärlekshistoria - på Deborah Smiths vis. Hon skriver om livet, döden, relationer, familjeliv, traditioner, natur, konst, myter, öden, hjärtevärme... allt på ett amerikanskt och passionerat sätt.
Persongalleriet i boken är intressant och gör hela boken. Känslor och personer beskrivs med värme, humor och erfaringar.
En förutsägbar bok, men vägen dit är inte spikrak.

En bok att ta med sig i soffan på regninga sensommarkvällar.
Totalbetyget blir 3 av 5 hjärtan.

(På norska heter boken "Si ja til kjærligheten", och på engelska "On Bear Mountain".)

1 kommentar:

  1. Ser ut til å vere ei interessant bok dette :)
    Alltid kjekt å ha ei god bok og to på lur :)

    God helg :)

    SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att skriva några ord. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...