23 november 2012

"Sommarhuset" av Anna Fredriksson

Jovisst går det bra att läsa en sommarhistoria även om det är november månad. Denna bok kan man läsa året om. Jag fick låna "Sommarhuset" i pocketformat av svärmor, och den fick gå före i kön med böcker jag vill läsa.
Detta är svenska Anna Fredrikssons debutroman från 2011.

(Bilden är googlad.)
 
"Eva har inte haft någon kontakt med sina yngre syskon på många år. Hon har nästan slutat tänka på dem när hennes mamma oväntat dör, och hon måste träffa Anders och Maja vid begravningen.
Ingenting har förändrats, de är som främlingar inför varandra och snart är de inbegripna i en bitter arvstvist. Eva har sett det som en självklarhet att hon ensam ska ta över mammans älskade sommarhus i skärgården, men syskonen vill sälja så fort som möjligt.
Eva flyr ut till sommarhuset, men bara ett par dagar senare dyker Anders och Maja upp med sina familjer i släptåg för att förbereda inför försäljningen. Under de veckor som följer vänds Evas liv upp och ner. Rummen fylls av andras ägodelar, röster och vanor. Eva tvingas lära känna sina syskom på nytt, men frågan är om de någonsin kan hitta tillbaka till varandra."

Det här är en trovärdig, stark och engagerande berättelse. Det kunde ha hänt i verkligheten. Anna Fredriksson skriver lättsamt om svåra teman. Jag menar språket är enkelt och flytande - det har ett driv i historien, och gör att man har svårt att lägga ifrån sig boken. Hon skriver om familjerelationer, familjeliv, själva livet och döden, kärlek, ensamhet, minnen... Hon är duktig på att beskriva känslor och miljö. Man lär känna personerna i romanen. Dom levandegörs som i en film, och det är detta som gör att jag gillar boken - även om den handlar om tunga teman. Omslagsbilden skapar också en filmisk känsla.
En mycket tänkvärd bok som jag rekommenderar.

Betyg: 4 av 5 hjärtan

Bilden är googlad.

Anna Fredriksson, född 1966, är manusförfattare och har skrivit manus till en rad tv-serier och filmer - bland annat Rederiet, Wallander och Maria Wern samt Sprängaren och Tjenare Kungen. Hon är bosatt i Stockholm med man och tre söner. Sommarhuset är hennes debutroman.

Vad läser du just nu?

5 kommentarer:

 1. Denne boken virker fantastisk varm og levende:)...jeg noterer den i leselisten min:)
  Takk for tipset:)
  Ønsker deg en fiiin helg:))

  SvaraRadera
 2. Roligt att du gillade boken. Visst är den både lättläst och verklighetsnära. Svärmor

  SvaraRadera
 3. Dette virker som er fin bok. Det er så koselig å sette seg godt i stolen med ei god bok.

  Takk for tips!

  Ønsker deg en fin fredagskveld! Klem

  SvaraRadera
 4. Hei :)
  Jeg kom over bloggen din via
  Petunia :) Nydelig blogg og
  bilder det var her hos deg ღ
  - og tusen takk for bok tips
  Denne skal jeg notere meg :)
  Ønsker deg en fin helg, klem
  fra Mette

  SvaraRadera
 5. Ville bare innom en tur og ønske deg en fin adventshelg.
  klem fra Anne

  SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att skriva några ord. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...