22 februari 2015

"Nathalie - en delikat historia"

Jag har lyssnat på ljudboken Natalie - en delikat historia av David Foenkinos via Storytel. En fransk kärlekshistoria.

Uppläsare: Anna Maria Käll
Tid: 5 tim och 43 min
Utgiven: Augusti 2012 

En innerlig och humoristisk saga om nyfunnen kärlek som lyser upp i sorgens efterspel och krossade hjärtan som finner lyckan på de märkligaste ställen.
Mitt i denna parisiska berättelse möter vi den underfundige svenska Markus (härligt framställd ur en fransmans perspektiv). Nathalie och Francois är det perfekta paret som lever ett drömliv. När Francois plötsligt dör efter bara några års äktenskap, är Nathalie övertygad om att hon aldrig kommer att se åt en annan man igen, speciellt inte åt en nördig och försynt svensk som hennes kollega Markus. Men en dag kysser hon honom på ren impuls, och en annorlunda romans börjar sakta med säkert spira mellan dessa två omaka och komplicerade själar.
Kapitlen i boken varvas av korta faktainslag, definitioner och anekdoter. Stilen är enkel, välskriven och lagom nostalgisk.

David Foenkinos (1974)
Fransk författare. Detta är hans åttonde roman.

Fransk, filosofisk, eftertänksam, modern, lite seg kärlekshistoria. Men välskriven med mycket känslor och humor. Jag tror mitt betyg kunde ha fått ett hjärta till, om jag hade läst boken. Anna Maria Källs röst är mycket behaglig att lyssna till, men i denna berättelse tyckte jag att det blev lite segt på något vis. Nu blir det ju hon som blir karaktärernas röster, inte som jag hade "hört" dem när jag läser... 
Totalbetyg: 3,5 av 5 hjärtan.

Nu måste jag se filmen "Delicacy" med Audrey Tautou som Nathalie! Nedan ser ni trailern.


20 februari 2015

Blommig fredag - 4 nyanser av grönt

Helena med bloggen Bland rosor och bladlöss, arrangerar varje fredag en fotoutmaning med fokus på trädgård och blommor. Denna veckas tema är 4 nyanser av grönt. Det är mycket som är grönt i trädgården, och jag hittade faktisk en bild på en grön blomma, annars är det mycket blad. Grönt för mig står för frodighet, friskhet, harmoni, hopp och är en natur(lig) färg, och det finns många fler nyanser än 4 kan jag säga. ;-)  
(Klicka på bilderna så blir de större.)
 Gullflocka har limegröna blommor.

Vår i trädgården.

Rabarber i utvecklingsprocess.
 
Gullrisknoppar.

Gröngöling i det gröna.
(Bilden är tagen precis utanför vår tomt.)  

Dekorativ mossa i en fuktig del av trädgården.

Hosta med fantastiska blad. 
Granne med dagliljor.

Efter regn kommer solsken.
Vintergröna.

Ormbunke. 
(Som liten var jag rädd för "ormegress" - 
det var ju därunder som ormarna bodde!?)

En rosbukett av gulgröna lönnblad.

Ja, detta var min tolkning av gröna nyanser. Jag hittade så många bilder i arkivet, men jag begränsade mig till dessa.
Vill du se flera tolkningar och kanske upptäcka nya bloggar? Klicka på loggan under.



"Grönt är skönt"



17 februari 2015

"Herr Arnes penningar" av Selma Lagerlöf

Med mobilen i fickan och ljudbok i öronen har jag i helgen städat, tvättat kläder, strukit, mm. Mycket smidigt att lyssna på en bok medans man gör lite nytta i hemmet. Jag har som tidigare nämnt ett prova-på-abonnemang hos Storytel, så då får jag ju passa på att lyssna allt vad jag orkar. :)
I helgen blev det alltså "Herr Arnes penningar" av Selma Lagerlöf. Skriven 1904 och baserad på en verklig händelse från 1586. 


Uppläsare: Sofie Ekström
Tid: 2 tim och 32 min

Herr Arnes penningar är ett ödesdrama om girighet, ond bråd död och gengångare. Det hela utspelar sig på västkusten under 1500 talet. Tre legoknektar rymmer från fängelset. Snart kommer de till Solberga prästgård, där den förmögne herr Arne bor. Brutalt och hänsynslöst mördar de alla män, kvinnor och barn allt för att inte lämna några vittnen. En fattig ung kvinna, Elsalill, överlever och kan berätta för alla vad som hänt. Hon brinner av hat och vill hämnas sin systers död. Snart kommer systern tillbaka som spöke, och vägleder Elsalill till mördarna. Och den gruvliga hämnden låter inte vänta på sig...

Jag hittade denna sida på nätet, när jag sökte upplysningar om denna verkliga händelse.

(Ett forum för slektsforskare - där man diskuterar dokumentationer av detta.)


Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf (1858-1940)
Svensk lärare och författare.
Selma Lagerlöf var en av sin tids mest lästa och älskade författare. Nils Holgerssons underbara resa, Gösta Berlings saga, Körkarlen och Jerusalem är bara några av hennes populära och lästa romaner. Tilldelades nobelpriset 1909.

Selma Lagerlöf har skrivit detta som en spökhistoria. Jag tycker den är rätt spännande. 
Historien utspelar sig i Marstrand och områder norr om Göteborg. 
Totalbetyg: 3 av 5 hjärtan.



15 februari 2015

En smakebit på søndag - "En liten hjälte"

Mari arrangerar troget varje söndag en utmaning som ger oss bokintresserade en möjlighet att dela med oss av vad vi läser just nu, och kan få boktips av andra. Det har varit mycket jobb och annat den senaste tiden, så jag är fortfarande i Maeve Binchys bok "Vinter i drömhuset". Men jag har lyssnat till en ljudbok. "En liten hjälte" av Fjodor M. Dostojevskij. 

Klicka på bilden så kan du provlyssna hos Storytel.
(Det får bli min smakbit.)

Uppläsare: Håkan Mohede
Tid: 1 tim 42 min
Omslagsbild: Claude Monet

En liten hjälte utspelar sig under några sommardagar på ett gods utanför Moskva, där medlemmar av den ryska överklassen roar sig med överdådiga fester, vackra utflykter och sorglösa sysslor. Huvudpersonen är en 11-årig pojke som fascineras av och förälskar sig i en av godsets gäster, den vackra och melankoliska - samt vuxna och gifta - Madame M. Genom pojkens klara blick får man en inblick i vad som sker bakom den polerade fasaden - däribland den snedställda balansen mellan könen och de vuxnas nedlåtande och tanklösa beteende gentemot barn. Berättelsen rymmer också några mycket vackra naturskildringar och är först och främst en vacker beskrivning av en pojkes första möte med den erotiska kärleken. När Dostojevskij arresterades 1848 för "revolutionär verksamhet" på grund av sitt medlemskap i den intellektuella föreningen Petrasjevskijgruppen skickades han först till Peter-Paulfästningen i Sankt Petersburg. Här satt han fängslad i åtta månader i väntan på den slutgiltiga domen. När han efter tre månader i det mörka fängelset fick lov att ha stearinljus i sin cell, började han genast att skriva, vilket resulterade i En liten hjälte. Denna korta berättelse bildar en stark kontrast till de omständigheter som den skrevs under.


Fjodor Michajlovitj Dostojevskij (1821-1881)
Rysk löjtnant som blev författare. Han räknas i dag som en av de största författarna genom tiderna. Författarskapet är enormt och omfattar bl.a. de stora romanerna Bröderna Karamazov, Brott och Straff och Idioten. Genom sina personskildringar har Dostojevskij haft stor betydelse för utvecklingen av den moderna romanen.

"En liten hjälte" är en liten bok/berättelse om stora känslor. Jag har inte tidigare läst något av Dostojevskij, men tycker han beskriver både personer och natur bra. Ett lite tungt språk kan jag tycka, men den är ju skriven på mitten av 1800-talet.
Eftersom det är en kort historia är det svårt att berätta vad den handlar om utan att avslöja innehållet... 
Totalbetyg: 3 av 5 hjärtan.


Trevlig söndag till dig!

10 februari 2015

En överlevare

Vet ni vad jag hittade i garaget för ca 2 veckor sedan? En kryssboll (Krysantemum) som jag totalt hade glömt bort sedan sent i höstas.  Jag hade satt in den under ett skyfall, för att "ta itu" med den överblommade och torra kryssbollen senare. Den hade hamnat bakom något, och sedan i glömskan alltså.
Vår i vår tvättstuga.

Jag fick se att det kom några ljusgröna skott och även ett par rosa blommor i allt visset. Vilken överlevare! Och vilken överraskning! Jag har aldrig övervintrat såna höstblommor förut. Visste inte ens att det gick. Jag klippte bort det torra - se hur den har blivit efter en knapp vecka! Skall bli spännande om den tar sig. Nu har den fått flyttat in i tvättstugan. Där är det svalt och ett fönster i dörren ger dagsljus. Jag har inte vattnat den, och frågan är om jag skall göra det eller vänta ett tag till... Någon som kan ge råd?
Det finns hopp om vår!  :)

5 februari 2015

Ro utan åror av Ulla-Carin Lindquist

När jag såg att Storytel hade ljudboken Ro utan åror ville jag lyssna till den. I 2004 såg jag dokumentären om Ulla-Carin som fått nervsjukdomen ALS (Amyotrofisk lateralskleros), och den berörde mig på flera sätt. Jag såg filmen igen nu.


Uppläsare: Lena Endre
Tid: 3 timmar och 47 minuter

Om boken/ljudboken:
Samma dag som hon skulle fira sin 50-årsdag fick TV-journalisten Ulla-Carin sin diagnos. De problem hon haft med först sin högra hand, sen sitt ben och sen med allt fler muskler berodde på att hon drabbats av ALS. Det är den värsta av alla neurologiska sjukdomar. Den är obotlig och leder snabbt till döden. Den här boken är skriven under den korta sjukdomstiden. Ulla-Carin skildrar sina upplevelser ställd ansikte mot ansikte med döden. Men det är också en bok om kärlek och en djup förbundenhet med allt levande.

Här kan du provlyssna på ljudboken hos Storytel.
Här hittar du dokumentären "Min kamp mot tiden" från SVTs arkiv.

Ulla-Carin Lindquist (1953 - 2004)
Journalist vid Sveriges Radio och nyhetsuppläsare i SVT2.
Hon dog samma kväll som dokumentären "Min kamp mot tiden" sändes i tv.

Min åsikt:
Både filmen och ljudboken berör djupt. Vilken ressursstark kvinna hon är i allt elände. Tänk att hamna i den situationen och veta att ens tid är mycket kort! Att befinna sig mitt i livet, småbarnsförälder och med många järn i elden. En oerhört gripande, sorglig och varmt personlig berättelse. Fakta om sjukdomen förklarar vad och hur, men inte varför.
Lena Endres röst passar bra. Men jag undrar om hon fick pausa några gånger, för det är starka saker att läsa högt. Kleenex-varning! 
Totalbetyg: 4 stora hjärtan av 5.



4 februari 2015

Läsutmaning 2015 - Min statussida

Detta blir premiär för mig. Att deltaga i en läsutmaning. Men jag tror det blir kul! :) Efter lite surfande bland bokbloggar hittade jag denna, som Jana arrangerar, som också är en tävling. Här kan du hitta all information, regler och krav.

Utmaningspunkterna:
1. Läs en bok vars titel består av 1 ord - "Blåbærsommeren" av Mary Simses
2. Läs en bok vars titel består av 2 ord - "Axels tid" av Lars Lerin
3. Läs en bok vars titel består av 3 ord - "En liten hjälte" av Fjodor M. Dostojevskij
4. Läs en bok vars titel består av 4 ord - "Allt jag önskar mig" av Grègoire Delacourt
5. Läs en bok vars titel består av 5 ord - "Snön som föll i april" av Rosamunde Pilcher
6. Läs en bok vars titel består av 6 ord - "Och så var de bara en" av Agatha Christie
7. Läs en bok vars titel består av 7 ord - "Nu vill jag sjunga dig milda sånger" av Linda Olsson
8. Läs en bok vars titel innehåller ett personnamn - "Den store Gatsby" av F.Scott Fitzgerald
9. Läs en bok med en färg i titeln - "Den svarta opalen" av Tamara McKinley
10. Läs en bok med en siffra i titeln - "En av de tolv" av Agneta Sjödin

11. Läs en bok med anknytning till första världskriget
12. Läs en bok med anknytning till andra världskriget - "En ö i havet" av Annika Thor

13. Läs en bok som är postumt utgiven
14. Läs en bok av en författare som har antingen samma förnamn, mellannamn, efternamn eller smeknamn som du
15. Läs en bok där det förekommer en karaktär som har antingen samma förnamn, mellannamn, efternamn eller smeknamn som du
16. Läs en ALMA-pristagare.
17. Läs en bok av en författare som kommer från Asien
17. Läs en bok av en författare som kommer från Afrika
18. Läs en bok av en författare som kommer från Sydamerika

20. Läs en bok där huvudrollen eller kärleksintresset är av änglablod
21. Läs en bok där huvudrollen eller kärleksintresset är en gud/ättling till en gud
22. Läs en bok där huvudrollen eller kärleksintresset är en skepnadsskiftare
23. Läs en bok där huvudrollen eller kärleksintresset är eller kan integrera med ett spöke - "Kvinnan i svart" av Susan Hill
24. Läs en bok där huvudrollen eller kärleksintresset tillhör havsfolket
25. Läs en bok där huvudrollen eller kärleksintresset är en utomjording
26. Läs en bok där huvudrollen eller kärleksintresset är en tidsresenär
27. Läs en bok där huvudrollen eller kärleksintresset lider av minnesförlust
28. Läs en bok där huvudrollen eller kärleksintresset lider av en svår sjukdom - "Ro utan åror" av Ulla-Carin Lindquist

29. Läs en bok med HBTQ-tema
30. Läs en debutbok  - "Fiskar ändrar riktning i kallt vatten" av Pierre Szalowski
31. Läs första boken i en serie - "Mordet i Eiffeltornet" av Claude Izner
32. Läs andra boken i en serie - "Giraffens tårar" av Alexander McCall Smith
33. Läs tredje boken i en serie - "Vackra flickors lott" av Alexander McCall Smith
34. Läs sista boken i en serie som är längre än tre böcker

35. Läs en bok ur genren dystopi
36. Läs en bok ur genren contemporary - "Mitt liv som gift" av Anna Mannheimer
37. Läs en bok ur genren deckare - "Huset på udden" av Agatha Christie
38. Läs en bok ur genren urban fantasy
39. Läs en bok ur genren episk fantasy - "Lille prinsen" av Antoine de Saint-Exupèry
40. Läs en bok ur genren retelling
41. Läs en bok ur genren steampunk
42. Läs en bok ur genren historisk faktion - "Bortenfor stjernen" av Elisabet Nemert
43. Läs en bok ur genren chick-lit

44. Läs en bok som är skriven på vers
45. Läs en bok som är skriven i dagboksform
46. Läs en fan fiction-bok
47. Läs en bok som även finns som film eller tv-serie - "Nathalie - en delikat historia" av David Foenkinos
48. Läs en klassiker - "Sommarboken" av Tove Jansson
49. Läs en bok med jultema - "Julefortellinger" av diverse forfattere.
50. Lyssna på en ljudbok - "Salikons rosor" av Astrid Lindgren
51. Läs en bok på engelska
52. Läs om en gammal favoritbok

53. Läs en bok med originalutgivningsåret 2011
54. Läs en bok med originalutgivningsåret 2012 - "Vinter i drömhuset" av Maeve Binchy
55. Läs en bok med originalutgivningsåret 2013 - "Det forbudte barnet" av Katherine Webb
56. Läs en bok med originalutgivningsåret 2014 - "Öga för öga, tass för tass" av Maria Ernestam
57. Läs en bok med originalutgivningsåret 2015 - "Lyckan i det lilla" av Carina Nunstedt och Ernst Kirchsteiger

58. Läs en bok med en blomma på omslaget - "Det goda värdskapet" av Jan Gunnarsson och Olle Blohm
59. Läs en bok med skor på omslaget - "Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd" av Rachel Joyce
60. Läs en bok med en bok på omslaget - "Drottningen vänder blad" av Alan Bennett
61. Läs en bok med en ledsen människa på omslaget
62. Läs en bok med en människa som ler så att tänderna syns på omslaget - "Jag vägrar dö nyfiken" av Babben Larsson

63. Läs en tegelsten (en bok på minst 500 sidor) - "Skygger over Somerset" av Leila Meacham
64. Läs en novell som hör till en serie (mellanbok)
65. Läs en bok som är baserad på en sann historia - "Herr Arnes penningar" av Selma Lagerlöf


Status: 35/65  (Man har klarat utmaningen när 30 punkter är prickat/läst.)
Senast uppdaterad: 2015-12-30

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...