27 maj 2011

Boktips - "Främlingen i huset" av Sarah Waters

Vad passar väl bättre än ett boktips på en sånn här grå och blöt dag?! ;)
Nu har jag läst den ena boken jag fick i pocketbytet (se inlägget om det här).
"Främlingen i huset" är en tegelsten på över 500 sidor, men eftersom den är så välskriven och tidvis spännande, gick det rätt så fort att läsa den.
Bak på boken står det att den är en bladvändare - något jag kan hålla med om. Man sugs verkligen in i boken och dess historia.

(Bild: Googlad.)

Handlingen utspelar sig mestadels på det engelska godset Hundreds Hall - som är huset i titeln.
Doktor Faraday skickas dit för att undersöka pigan som är sjuk. Senast han besökte huset var när han var 10 år gammal. Nu är han runt 40, och mycket har förändrats. Men hans fascination för stället har inte minskat. Snart dras han in i familjen Ayres liv - både det nuvarande och det förflutna. Familjen består av fru Ayres och hennes två vuxna barn; Caroline och Roderick.
Andra världskriget är precis över och England är i förändring. Det gäller också familjen Ayres, som förändras på tragiska och mystiska sätt. Detta är en annorlunda spökhistoria - något långdragen - men otroligt välskriven och mycket detaljerad. Hela historien (på över 500 sidor) pågår inom loppet av 1 års tid!
Sarah Waters skildrar personer och miljön så bra, att man nästan är där, med alla sinnen.
Jag vill inte gå in på händelser i boken - då blir den inte lika spännande att läsa. ;)

Slutet var lite överraskande, och jag sitter här med flera frågor nu än i början av boken. Vad hände egentligen? Vem var främlingen? (Det finns inget tydligt svar på det.) Varför hände allt detta just då?
Jag skulle vilja veta mer om saker som beskrivs i början av boken. Att författarinnan följde upp "trådar", som jag som läsare trodde var betydelsefulla för historien.
Slutet ger en möjlighet att analysera och spekulera i det oändliga. Det kanske är meningen också!? Något för bokcirklar kanske? ;)

Jag är lite kluven när det gäller betygsättningen... Vissa saker gillar jag, men ändå har boken skapat en olustig känsla. Men eftersom jag närpå sträckläste den, och tyckte den var välskriven och spännande blir helhetsbetyget så här:
4 (små) av 5 hjärtan.

Någon som har läst denna bok?  Vad tyckte ni?

3 kommentarer:

  1. Detta är kanske en bok för vår lilla bokcirkel. Vissa böcker måste man helt enkelt diskutera och analysera tillsammans med andra som läst samma bok. Det är givande och man får då oftast nya infallsvinklar. Svärmor

    SvaraRadera
  2. Nej jag har inte läst den, men den låter onekligen intressant och spännande. Ja kanske något för vår bokcirkel.

    SvaraRadera
  3. Vad kul att du gillade boken, jag håller med om att den är perfekt för en bokcirkel. Man fick en speciell nästan klaustrofobisk känsla när man läste, huset i sig bara växer sig på en.

    SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att skriva några ord. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...