16 april 2012

"Lappskatteland - en familiesaga"

Ja, det heter boka jeg nå har lest. Den vant jeg i en give away hos Anettes bokboble. Se inlegg om det her. Omslaget er vakkert og symboliserer inneholdet i bilder og farger. Boka ble første gang gitt ut i Sverige 2007, og er forfatterens debutroman på egenhånd.

(Bildet er googlet.)

"Man tror at livet skal gi svarene, men kanskje det er tvert imot. Livet serverer løgnene som man siden må forsøke å gjennomskue.

En ung kvinne finner et par falmede vakre skobånd på loftet hos moren. Men moren har aldri vedkjent seg sine samiske røtter og sier at hun ikke vet noe om skobåndene. Den unge kvinnen fornemmer at de bærer på en historie, og begynner å lete etter spor i familiens fortid. Historien begynner i 1862 med Njenna, som forlot familien sin i nord og dro sørover for å begynne et nytt liv. Men mistroen til samer og deres angivelige magiske evner er stor, og den preger livet hennes - og livet til hennes barn og barnebarn.

Lappskatteland er en kjærlighets- og slektssaga som spenner fra 1860-årene til vår tid. Den er fylt av sorg og stolthet over et folks historie som nærmest er gått tapt. Annica Wennstöm forteller om fire generasjoner kvinner med sterke bånd seg imellom, men også med en stor grad av fornektelse som gjør det umulig for dem å nå hverandre, og å tilgi."


Dette var en interessant roman fra et anderledes miljø. Jeg har ikke lest romaner fra samiske miljøer før. Men selve historien kunne ha foregått i et annet miljø med minoritetsfolk. Forfatteren er vel insatt i kultur og natur, har kunnskap om det samiske og beskriver så levende. Naturens lyder og lukter, hverdagslige gjøremål, tanker og følelser... Man får en bedre forståelse for hvordan samene levde, og at de ble sett på som anderledes. (Det finns en ordliste i boka også.)
Ettersom jeg slektsforsker litt selv, er det interessant og spennende at bokas "jeg-person" søker etter sine røtter, og finner spennende og tragiske historier.
Da jeg begynte å lese boka, ble det korte, små lesestunder og det gikk litt tid imellom de stundene - så den fikk en litt treg start. Men da jeg kom inn i historien og den vevdes med datid og nåtid, ble den bedre og fikk mer sammenheng. Men den første delen må man ha med for å gjøre historien og slektssagaen komplett.
Denne boka passer godt til lesesirkler, der man kan diskutere og analysere. Det finns endel spørsmål jeg ville hatt svar på...

Jeg gir den 3  1/2 hjerte av 5.


4 kommentarer:

 1. Lappskatteland verkar att vara en bok som skulle passa mig att läsa. Jag gillar böcker vars handling tilldrar sig i andra kulturer och miljöer. Roligt att du tar dig tid till att recensera böcker som du läst. IHl

  SvaraRadera
 2. Detta är en bok jag tror är nått för mig, fångade bums mitt intresse då den rör de miljöer jag gillar att vistas i... Så tack för ett fint tips <3 Varmaste kramar!

  SvaraRadera
 3. Så flott at du deler dine lese-bok-anbefalinger:)...jeg er også innom anettes bokboble og får ideer og inspirasjon...
  Nå leser jeg "Et hav av valmuer"..indisk kultur og levesett på 1800-tallet.
  Liker god historier fra kulturer jeg ikke kjenner:)
  Ha en fin kveld..og takk for dine hyggelige kommentarer:))

  SvaraRadera
 4. Denne boken så superspennende ut, liker sånne bøker hvor man "roter" litt i kulturer og som handlingen er lagt tilbake i tid!
  Ha en god kveld.
  Klem fra Kristin

  SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att skriva några ord. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...