17 juli 2012

"Arven" av Katherine Webb

Denne boka svarte virkelig til forventningene - se bare på omslaget og tittelen, som lokket meg til å kjøpe den. ;-) Omtalene jeg leste gjorde til at jeg bestemte meg, og jeg angrer ikke på denne nye forfatterbekjentskapen.

(Bildet er googlet.)

Katherine Webb skriver så levende og beskrivende at alle sanser er med når man leser. Hun har kunnskap om historie og er godt innsatt i de aktuelle tidsperiodene og miljøene i romanen.
Dette er en super sommerferiebok - ja, den kan jo leses når som helst på året - men man må regne med at alt annet enn "Arven" mister litt fokus, for denne boka er vanskelig å legge fra seg.
Engelsk herregård, slektshistorie, familiehemmeligheter, dramatikk, kjærlighet, skjebner og løgner, mysterier, fantastiske miljøer og spennende persongalleri...

"En stor og fargerik slektssaga, en roman om fire generasjoner kvinner, sannheten de skjuler, løgnene de lever - og de skjulte båndene mellom dem.
En vinterdag like etter bestemorens død vender søstrene Erica og Beth Calcott tilbake til Storton Manor, det store og imponerende godset der de tilbragte idylliske somre som barn. Da Erica begynner å rydde i bestemorens eiendeler, blir hun overstrømmet av minner om barndommen og fetteren Henry, som forsvant sporløst fra godset mange år tidligere. I årevis har den mystiske forsvinningen kastet mørke skygger over familien.
Erica bestemmer seg for å finne ut hva som skjedde, slik at fortiden en gang for alle kan bli stedt til hvile og Beth kan finne ro. Men etter hvert trer en ukjent familiehistorie frem - en historie om en ung kvinne, med røtter i New Yorks sosietet og den amerikanske prærien ved forrige århundreskiftet..."

Boken begynner sånn:
"Bare ett annet foto fanger min oppmerksomhet. Det er gammelt og slitt i kantene, motivet er synlig under et hav av fuktskader og falmethet. En ung kvinne, kanskje i tyveårene, i en høyhalset kjole, håret festet strengt bakover; med et barn i kniplingskjole på fanget, toppen et halvt år gammelt. En mørkhåret baby med uklart ansikt, spøkelsesaktig, som om den vred på seg akkurat idet bildet ble tatt. Kvinnen er Caroline. Jeg kjenner henne igjen fra andre bilder i huset, selv om hun er yngre på dette bildet enn på de andre. Jeg snur bildet og leser det utviskede stempelet på baksiden: Gilbert Beufort & Son, New York City, og skrevet for hånd, med blekk som nesten er forsvunnet, 1904.
Men Caroline giftet seg ikke med Henry Calcott, min oldefar, før i 1905, og de mistet en datter før Meredith ble født i 1911. Jeg rynker pannen, holder bildet opp mot lyset og forsøker å se etter andre spor. Caroline stirrer rolig tilbake på meg og holder en beskyttende hånd rundt barnet. Hvor ble det av dette barnet? Hvordan falt det ut av slektstreet vårt?"

"Arven" er en fantastisk, anderledes og gripende roman. Katherine Webb - en ny favorittforfatter?
Den får 5 av 5 hjerter. 

Originaltittel: "The legacy"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tid att skriva några ord. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...