22 september 2013

En smakebit på søndag - "Tilbake til Riverton" av Kate Morton

Hver søndag oppfordrer Mari med bloggen Flukten fra virkeligheten til å dele noen linjer fra boka vi leser akkurat nå. Jeg har lest flere bøker av Kate Morton - som har blitt en av mine favorittforfattere - men ikke debutromanen. Nå har jeg begynt på den, på norsk. Tusen takk for boka, tante!  :)

Herlig bokomslagsbilde!
 
Baksidetekst:
Sommeren 1924  Under et glitrende sosietetsball, ved bredden av en liten innsjø på et engelsk gods, inntreffer en tragedie som vil endre mange menneskers liv. De eneste vitnene, søstrene Hannah og Emmeline Hartford, snakker aldri med hverandre igjen.
 
Vinteren 1999  Nittiåtte år gamle Grace Bradley, tidligere hushjelp på godset, får besøk av en ung produsent som lager en film om hendelsen ved Riverton. Gamle spøkelser blir vekket til live, og minner baner seg vei opp til overflaten. En sjokkerende hemmelighet er i ferd med å slippe frem i lyset.
  
Smakebit fra side 122-123
"Hans gråt var det vanskelig nok å høre på," sa Nancy. "Men det var ingenting mot hennes."
"Hvem sin?" hvisket jeg tilbake.
"Morens. Jemimas. Det begynte da de bar den lille bort, og det sluttet ikke før etter en uke. Hvis du bare hadde hørt den lyden. En sorg som gjør håret ditt grått. Hun ville verken spise eller drikke; bleknet bare bort til hun var nesten like hvit som ham, må han hvile i fred."
Jeg grøsset og forsøkte å sammenholde dette bildet med den uanselige, tykkfalne kvinnen som virket altfor alminnelig til å lide av noe så spektakulært. "Du sa 'barn'? Hva skjedde med de andre?"
 
Kate Morton - født 1976 i Berri, Australia.
Hun er gift og har to sønner.
 
Oppdatering (oktober 2013):
Nå har jeg lest ferdig boken, og som vanlig liker jeg Kate Mortons historier og måten hun beskriver mennesker og miljøer. Dette er en bok man skal nyte og "flytte inn i". Jeg kan lett se omgivelser, hus, rom og personer - nesten som å være tilstede. (Kanskje en smule for lang? Men man blir jo kjent med personene.) Baksideteksten høyer forventningene til handlingen - og det tar tid før noe skjer!  Men en flott debutroman - etter min smak. Historie, romantikk, mystikk/hemligheter, kvinneskjebner, England.
Den får 4 av 5 hjerter.
 
Mari utfordrer ekstra i dag: Mest minneverdige åpningslinjer. Noen ganger åpner en historie med linjer som etser seg inn i hukommelsen. Det kan være fordi åpningslinjene er så klisjefylte at det er pinlig. Det kan være så spennende at man bare må fortsette.  Eller kanskje er det så vakkert skrevet at man husker det lenge, lenge etter at boken er avsluttet.
 
Jeg har mange bra eksempler på dette, men velger en åpning som jeg synes er vakker. Det er fra boken "Den tionde gåvan" av Jane Johnson. En spennende historie som sitter i hodet lenge etter at boken er ferdiglest. Les omtale her!
 
"Det finns bara ett par tre berättelser om människan, och de upprepar sig ständigt och med samma passion som om de aldrig hade hänt förut, likt lärkorna som sjungit samma fem toner i tusentals år." 
 

Flere smakebiter finner du her:
 
 
 

Her er det grått vær og regn i dag - en god anledning til å kose seg med te og bøker! :)   GOD SØNDAG!

21 kommentarer:

 1. Kate Morton har jag ännu inte läst, men jag har I det förflutna i hyllan.

  SvaraRadera
 2. Tusen, tusen takk for begge smakebitene. Den svenske boken er ny for meg, så omtalen din må jeg få med meg. Som deg er jeg veldig glade i Kate Morton, men debutromanen hennes har jeg enda ikke lest. Heldigvis har jeg den i bokhyllen, og den skal tas frem en dag jeg trenger litt Mortonsk magi.

  Obs. Jeg vet ikke hvordan det er for andre lesere, men jeg streve en del med å få lagt inn kommentaren. Det var fordi bildet av boken som gis bort hos Beas bokhylle blir i veien for publiseringsknappen ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det er en feil som jeg skal forsøke å fikse. Har tatt bort bildene så lenge. Håper det går bedre nå! Takk for at du sa ifra, Mari! :)

   Radera
 3. Låter som en läsvärd historia, tack för smakebiten.

  SvaraRadera
 4. Tusen takk for smakebitene:-)Jeg må se å få lest bøkene til Morton snart,de har stått lenge på vent i hyllen. Ha en fin søndag:-)

  SvaraRadera
 5. Tack för smakbiten. Det låter som en spännande historia.

  SvaraRadera
 6. Denne er fin, takk for smakebiten :)

  SvaraRadera
 7. Mortons magiske univers har jeg stor sans for, nå mangler det bare å lese den siste boken hennes :)

  SvaraRadera
 8. Takk for smakebitene, nå ble jeg fristet til å lese Kate Morton

  Ha en fin søndag

  SvaraRadera
 9. Likte boken du har en smakebit fra, Tilbake til Riverton, veldig godt. Det er bok jeg kan tenke meg å lese en gang til. Fine åpningsord i boken du referer til.

  SvaraRadera
 10. Tillbaka till Riverton låter verkligen som en bok för mig. Tack för smakbiten. Omslaget är både vackert och tilltalande.

  SvaraRadera
 11. Kate Morton är en av mina favoritförfattare!

  SvaraRadera
 12. Tack för smakebiten och lästips! Det här kan vara något för mig :)
  /Caroline - Bland böcker (www.blandbocker.blogg.se)

  SvaraRadera
 13. Kate Morton skriver skikkelig å kose seg med bøker:) Kanskje jeg må lese denne snart, for den har jeg ulest:) Ha en fin søndag!

  SvaraRadera
 14. Tror inte att jag har läst något av Morton, ännu, men den här verkar vara en intressant bok som lockar. Tack för smakebiten! :)

  SvaraRadera
 15. Det hørtes ut som en bra bok, takk skal du ha for smakebiten! Ha en fortsatt flott søndag :)

  SvaraRadera
 16. Denne har jeg lest. Jeg liker Kate Morton og hennes skrivestil, det er skikkelige kosebøker :-) Det hørtes fint ut med en gråværssøndag med te og bøker! Det vil jeg også ha snart :-)
  Ønsker deg en fortsatt fin søndag!

  SvaraRadera
 17. Takk for boktips.
  Du skriv så interessant at eg må springe og få tak
  i boka av Kate Morton. Eg har ikkje lese noko av henne.

  Fin ny veke frå Anne-Mari

  SvaraRadera
 18. Den boken har jeg lest! Veldig bra! Tusen takk for kos hilsen!
  -Margit-

  SvaraRadera
 19. Låter som en riktigt spännande bok.

  SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att skriva några ord. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...