9 januari 2014

Slektsforskning

En av mine interesser er slektsforskning. Et tidsfordriv som krever tålmodighet, men som er veldig spennende og givende. Særlig når man finner det man leter etter, og oppdager ukjente hendelser og personer. Det å finne ut mer om sine røtter... hvem man er... hvor man kommer fra, er blitt veldig populært. Har man begynt er det lett å bli inspirert til å finne mer og fler. For meg er det en hobby som er veldig periodisk.


Min tippoldemor er født i Sverige.

Jeg har ikke gått noe kurs, men pratet med slektninger og søkt selv på internettsider. Mange arkiv er digitaliserte eller fotograferte, og visse er det gratis å titte i. I svenske arkiv får man tillgang om man betaler ett abonnement.  Her finns det veldig mye informasjon, som er oversiktlig og lett å lete i.
Om du er interessert i å komme igang kan jeg tipse om noen nettsider.
Ta deg tid til å klikke rundt og bli kjent med hvordan det fungerer og hva du kan finne.

DIS Norge - masse tips og arkiver.
Gravminner i Norge - en side under DIS med informasjon fra gravstener.
Digitalarkivet - folketellinger, skannede kirkebøker m.m.

DIS Sverige - datahjelp i slektsforskningen.
DISGEN - slektsforskningsprogram. Oversiktlig og med plass til mye informasjon.
Arkiv Digital - svensk nettside med arkiver.


Bildet er lånt her.
Start med deg selv nederst ved stammen,
så kommer dine foreldre,
neste rad er for dine foreldrers foreldre, osv.

La de mørke, kalde/regnfulle januarkveldene bli til noen spennende tidsreiser, på jakt etter slektningers tidligere liv. Detektivarbeid inn i en annen verden. Jeg synes det er fasinerende å finne navn, og hvordan/hvor slektninger levde. Jeg har kommet tilbake til tidlig på 1700-tallet, i direkte linje fra mamma og bakover, men her begynner det å bli vanskelig å lese håndskriften i kirkebøkene. Det er bra at det blir mer og mer digitalisert.
Nå skulle jeg ønske at jeg kunne få vite mer om alle disse menneskene bak navn, fødselsdatoer og gårdsnavn. Hvem de egentlig var. Personligheter, hva de likte å gjøre på sin fritid, hvilke tanker og drømmer de hadde. Og tenk om man kunne få bilder av dem! Kamera kom jo til ganske sent.
Bakover i tiden var det flere slektninger som flyttet over grensen til/fra Sverige. Jeg har noe å slekte på altså.  ;)

Har du slektsforsket, eller lyst å gjøre det? Bibliotek kan også være behjelpelige med å låne ut CD-program, og her finns også mye materiale å forske i. Hør med ditt lokale bibliotek.
Har du lang erfaring og kan komme med noen gode tips, blir jeg glad for det.
Lykke til!  :)


"You don`t choose your family.
They are God`s gift to you, as you are to them."
 ~Bishop Desmond Tutu~


7 kommentarer:

 1. hej o tack för titten inne hos mej! Ja nu läser jag andra boken av LD..o den är bra,,man får skratta.Vi har också släktforskat..o kom ganska långt..o det blev 5 tjocka böcker om vår släkt..långt tillbaka i tiden.Kul är det också...Ha det bra!

  SvaraRadera
 2. Så spennende med slekstforskning :) Da kan man finne ut litt av hvert som man ikke visste fra før, og kanskje blir det noen overraskelser også :) Vi har også gjort dette, dvs en i familien har skrevet en bok om det hele og jeg syns det er så spennende!
  Godt nytt år forresten, håper dette året blir et skjønt et for deg :) mange klemmer <3

  SvaraRadera
 3. Så spennende! Jeg har ikke hatt noe interesse for å gjøre dette selv, men vet at det "forskes" på noen av grenene i familien av andre. Så morsomt å lese det de har kommet fram til. Skjønner godt at du synes dette er gøy å holde på med, men jeg tenker også at det må være ganske krevende. Boken Lavendelhagen er god, det er også Jenta på klippen av samme forfatter. Verd å lese :o) Herlig helg ønsker jeg deg! :o)

  SvaraRadera
 4. Godt Nyttår :)

  Det er spennende med slektsforskning :) Jeg har masse på min mormor sin side. Faktisk helt ned til Konger og Vikinger. På min morfar min side var min oldemor svensk- fra Strømstad :)

  Men det er veldig tidkrevende da. Har fått masse hjelp i slektslaget jeg og vært veldig heldig.

  God helg klem Monica

  SvaraRadera
 5. Å, ja det er spennende :) Jeg begynte en gang, men fant fort ut at dette var ikke noe for meg... Jeg har alt for mange andre "prosjekter" å holde på med, så det så jeg meg ikke tid for - men jeg har heldigvis flere i slekten som holder på, så jeg får vite litt der... Tusen takk for koselig hilsen inne hos meg ღ jeg har nettopp startet opp igjen etter en lang bloggpause - synd det er kjekt å være tilbake, men jeg kjenner at energi og overskudd ikke helt er på plass ennå... Jeg tar i alle fall et steg av gangen, så håper jeg at det går seg til utover året :) Ønsker deg også et riktig godt nytt år - og så gleder jeg meg til å fortsatt følge deg i året som kommer ღ Ha en fin, fin søndagskveld - stor klem fra Mette

  SvaraRadera
 6. Så spennende!
  Og for et stor arbeid..dette tar nok mye tid men veldig spennende å finne utav sine slekts-aner:)
  Ønsker deg en fin ny uke:)

  SvaraRadera
 7. Det er veldig kjekt og spennende med slektsforskning! Har gjort litt undersøkelser selv og har funnet en del nytt. Men som du sier så savner jeg også historien om menneskene, hvem de var som personer. Du har jo klart å gå et godt stykke tilbake i tid!

  Lykke til videre i jakten:)

  SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att skriva några ord. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...