11 september 2014

Blommig fredag - Premiär

Pilgrim, som har bloggen Bland rosor och bladlöss, har startat upp fotoutmaningen Blommig fredag igen, efter ett sommaruppehåll. Höstens första tema är Premiär.

Ordet premiär är synonymt med förste, första gången, debut, start... Premiär är den första föreställningen av ett verk som skall framföras flera gånger, t.ex. en teaterpjäs, en konsert, en film eller ett sportevenemang. 
Perfekt beskrivning av en perenns (norsk: staudes) första blomning alltså.  :)

Premiärblomning av purpurfärgad Daglilja
i min trädgård i somras.

Jag har väntat 2 år på att denna Daglilja skulle blomma. I år fick jag se dom för första gången - massa knoppar och underbara blommor! Jag köpte en vit samtidigt, men den får jag vänta ytterligare på. Kanske nästa sommar? Dagliljor är en av favoriterna i trädgården. Enkla men eleganta.


Premiär-Dahlior med "gräddnos".

Dessa frodiga röda Dahlior var ett impulsköp i sommar, och min första. Jag har aldrig haft Dahlior i min trädgård - men nu skulle jag alltså försöka. Dessa har stått i kruka hela tiden, och jag tänkte fråga pappa om de kan få övervintra i hans källare. Det skall bli så spännande å se om jag får till detta! Dessa har blommat överdådigt, och jag har klippt bort det vissna. Nu har dom kommit med knoppar och blommor igen - kul! Tar tacksamt emot tips om vinterförvaring av knölarna! Det finns så många erfarna och kunniga trädgårdsmänniskor bland bloggare. ;)

Så ser de ut nu, 
och önskar välkommen på trappan.

Klicka på bilden under, och se de olika tolkningarna av veckans tema. Bli med du också!

30 kommentarer:

 1. Så snygg daglilja, en av mina favoriter! Dahlior är bra fina dom också och när vår jordkällare är klar då ska jag satsa på dom och övervintra dom där.
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. Så väl det stämmer, premiär och perennens första blomning... Vackert!
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 3. Så vackra bilder! Dahlior är inte svåra. Knölarna får inte frysa bara. Ta upp dem före frosten och förvara frostfritt och svalt. Låt ca en dm av skaftet sitta kvar. Lycka till. :-)

  SvaraRadera
 4. Utrolig fint når noe nytt, eller noe man har ventet på lenge blomstrer...

  SvaraRadera
 5. Så fina premiär-lejon du visar! Din daglilja liknar en som jag har, den heter "Rosa" och jag älskar den. Så otroligt vacker med den lilla vågade kanten runt om och så härlig i färgen. Hoppas du lyckas med dahlia-knölarna. De är inte så kinkiga, bara man förvarar dem mörkt och svalt så brukar det gå bra./ Kram Titti

  SvaraRadera
 6. Underbar daglilja! Och dahlior måste jag ha fler av, jag vinterförvarar mina i garaget, hyfsat svalt och mörkt.
  Ha en fin fredag
  Kram Maria

  SvaraRadera
 7. Vad glad man blir när det blommar för första gången! Dagliljor är lite knepiga tycker jag, men jättefina. I år blommade ganska många av mina, men inte alla. Jättefin färg var det på din :) Vilken härlig header du har förresten. Jättevackert! Ha en fin helg. /Anette

  SvaraRadera
 8. Ljuvlig blomning och dagliljan är ju bara så läcker. Ska också vinterförvara dahlior för första gången. Jag kommer att ta upp dem och lägga dem i garaget torrt, svalt och luftigt.
  Ha det så gott i helgen
  Anette

  SvaraRadera
 9. Tänk så många läckra Dagliljor det finns.Svårt bara att välja.
  Kram.

  SvaraRadera
 10. Vilken härlig dahlia, jag känner verkligen att jag måste satsa mer på dahlior!
  Kram

  SvaraRadera
 11. I år har jag bara haft en dahlia, som jag köpte som färdig planta. Gjorde likadant i fjol, och försökte övervintra i krukan, men den ville inte komma upp igen, så den här i år får vara en sommarblomma.

  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 12. Vilka underbara premiärer det bjöds på här! Ursnygg daglilja (värd väntan!) och finfin dahlia! Ha en fin helg! :) Mia

  SvaraRadera
 13. Nydelige bilder fra premierene. Flott at dagliljen blomstret :-)

  SvaraRadera
 14. For noen nydelige premierebilder. Dagliljen var riktig lekker. For en glede at den kom med blomstring i år. Det gir optimisme til en del av mine som ikke har blomstret på to år. Neste sommer:) Ha en flott helg.

  SvaraRadera
 15. Vacker daglilja och dahlia. Jag tar upp knölarna och låter jorden torka till innan jag tar bort den. Packar knölarna i tidningspapper och ställer de i matkällaren. Googla så tror jag du får träff på dahliasällskapets sida och de har en jättebra beskrivning. Lycka till! :)

  Carina

  SvaraRadera
 16. Helt enig i at dagliljer er vakre, men man må ha tålmodighet med disse skjønnhetene:) Veldig fin farge på din lilla.

  SvaraRadera
 17. Dagliljan är en favorit även hos mig....kul med blomning.....=)

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 18. Ja se de där dagliljorna de bestämmer själva när det passar att blomma. Har ett litet skott av samma som dig undrar hur länge jag får vänta.
  Ha en fin dag
  kram Meta

  SvaraRadera
 19. Really gorgeous flowers and lovely colors !

  SvaraRadera
 20. Fantastisk vakker daglilje du har!
  Nydelig tolkning av temaet du deler :)
  Ønsker deg fine septemberdager:))

  SvaraRadera
 21. Vilken vacker lilja!
  Dahlior visst är de tacksamma när de kommer igång? Nytt för mig också denna sommar!
  Ha det gott och Trevlig Helg, hälsningar Ewa :)

  SvaraRadera
 22. Riktigt vackra premiär blomster!
  Ha en bra helg!

  SvaraRadera
 23. Vilken snygg dahlia! Jag har försökt övervintra dahlior i två-tre år, men har hittills bara lyckats med några få nu i vinter. Årets idé är att jag ska lägga dem i kompostpåsarna som hör till matavfallstunnan och sen bara ställa ner i källaren där det bara är lite svalare än i huset i övrig. Eller det var i alla fall idén tills vi fick översvämning för två veckor sedan och källaren nu är evakuerad... Men syrrans garage funkar nog också. Lycka till med din vinterförvaring!
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
 24. Vi tar upp knölarna och klipper av stänglarna. Låter dem torka och sedan övervintrar de i en frigolitlåda, mörkt i cirka 15-18 grader under vintern.

  I mars sätts de i jord, vattnas en gång och sedan inget mer vatten förrän de visar grönt! En av de vanligaste anledningarna att de inte klarar sig är att man vattnar ihjäl dem i början !

  Hur som! Kul med premiär ;)

  SvaraRadera
 25. Vacker färg på dagliljan. Har haft dagliljor som en av mina favoriter men nu har jag börjat gräva bort en del av dem. I en liten trädgård får inte allt man vill ha plats.
  Fortsatt skön söndag
  Birgitta

  SvaraRadera
 26. Tusen tack för alla trevliga kommentarer och goda råd/tips om vinterförvaring av Dahlior! :)

  SvaraRadera
 27. Nydelige dahlia og dagliljer!

  God søndagskveld!

  SvaraRadera
 28. Tjusig daglilja, fick gärna bo hos mig!
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 29. Jag gillar också dagliljor men ibland tar det tid innan de kommer igång och blommar så där fint som man vill. Den som väntar på något gott.......

  Elisabeth

  SvaraRadera
 30. Hei! Dahlia er noe av det vakreste jeg vet. Lykke til med overvintring! Her ligge de en mørk og frostfri kjeller. De tåler ned mot 2-3 grader. Ha det godt! Anne

  SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att skriva några ord. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...