1 juni 2014

En smakebit på søndag - "Den hemmelige hagen"

Mari med bloggen Flukten fra virkeligheten fortsetter med utfordringen En smakebit på søndag. Vi deler en smakebit fra boka vi leser i akkurat nå, uten å røpe noe avslørende fra handlingen.  Det har blitt mye hage, blomster og natur her på bloggen i det siste. Nå skal det skrives om bøker - og tro det eller ei så handler det om hage, blomster og natur!  *hi hi*
Jeg leser nå "Den hemmelige hagen" av Frances Hodgson Burnett. (Tenk at jeg ikke har lest denne! Men jeg så filmen for mange år siden.)


Forlag: Transit
Utgitt: 2011 (opprinnelig 1911)
Originaltittel: "The secret garden"
Svensk titel: "Den hemliga trädgården"
Sider: 259

Baksidetekst:
Lille, gretne Mary Lennox vokser opp i India. Der tilbringer hun dagene innendørs, kun omgitt av tjenere.Da foreldrene dør i en koleraepidemi, blir hun sendt til sin rike onkel i England. Det skal by på forandringer for den bortskjemte tiåringen. Ikke bare oppdager hun at det går an å behandle menneskene rundt seg med respekt; hun fatter interesse for naturen som omgir gården. På godset er det en avstengt hage, og inne er det mange lukkede værelser, men Mary lar seg ikke avspise med forbud og halvkvedede viser. Hva befinner seg bak eføymuren? Og hvorfor hører hun lyden av et barn som gråter?

Historien om Marys utforskning av den hemmelige hagen, av årstidenes veksling, av vennskap og vekst, har beveget stadig nye generasjoner lesere.
Dette er den første komplette norske utgaven av denne klassikeren innen barnelitteraturen.

Smakebit fra side 35/36:  (Marys første møte med en rødstrupe.)
Hun ble stående å lytte til den, og så var det som den lystige, vennlige lille plystringen kalte frem en glede i henne - for selv en usympatisk liten pike kan føle seg ensom, og det store, lukkede huset og den store, nakne heia og den store, nakne parken hadde fått denne her til å føle det som om verden var øde og tom for alle andre enn henne selv.  ...
Kanskje den bodde i den mystiske hagen og visste alt om den.

Smakebit fra side 79:
I nesten en uke skinte solen ned i den hemmelige hagen. 'Den hemmelige hagen', det var det Mary kalte den når hun tenkte på den. Hun likte navnet, og enda bedre likte hun følelsen av at når de nydelige gamle murene lukket seg om henne, var det ingen som visste hvor hun var. Det var nesten som å være inni et eventyr, lukket ute fra verden.

Frances Hodgson Burnett (1849-1924)
Klikk her for å lese mer om henne.

Nå skal jeg sette meg godt til rette i hagen og lese en stund. Det er så herlig og stille nå - bare varmende sol, fuglekvitter og summende humler. Sommersøndag!

Vil du lese flere smakebiter og kanskje fylle på ønskelista med flere bøker? Oppdage nye bokblogger? Klikk på logoen under!


Oppdatering:  En fascinerende og varm fortelling - skrevet for hundre år siden. Vakkert beskrevet om å oppdage gleden ved dyr, natur, hage og selve livet. Vennskap og forsoning er også to vikige ingredienser i denne klassikeren fra Engelsk gods på landsbygda. Klok bok for både barn og voksne.
Jeg leser gjerne mer av Burnett.

(Det eneste jeg reagerte på var at yorkshire-dialekten er oversatt til toten-dialekt, og det passet liksom ikke inn i det engelske miljøet. Men det gikk bedre etterhvert.)  ;)
Denne får 5 av 5 hjerter.


22 kommentarer:

 1. Jag tycker jättemycket om denna! Det finns en gammal BBC-serie som jag tittade på ihop med barnen för ett tag sen också.

  SvaraRadera
 2. Jag undrar om inte jag sett filmen, tycker att jag känner igen detta.

  SvaraRadera
 3. Tror ikke jeg har sett filmen og ei heller lest boken men det fikk jeg lyst til. Tusen takk for bok og filmtips! :-)

  SvaraRadera
 4. Høyrest spennande ut!
  Nyt sol om du kan :-)
  Det skal eg.

  Søndagsklem

  SvaraRadera
 5. Denne boken skulle jeg ha lest, ja!
  Takk for smakebitene, ha en fin søndag :)

  SvaraRadera
 6. Vackert omslag! :)

  SvaraRadera
 7. Låter intressant fast jag har inte hört talas om den innan.
  Mia

  SvaraRadera
 8. Tack för smakbiten, den här har dottern läst i alla fall (och kanske att jag läste den högt för barnen, vi har den i en illustrerad version).

  SvaraRadera
 9. Ja, det er deilig å sitte ute og lese.. Takk for fin smakebit.:)

  SvaraRadera
 10. Denna har jag tänkt läsa många gånger om, undrar om den inte till och med står i hyllan därhemma. Får kika! Tack för smakbiten :-)

  SvaraRadera
 11. Visst är det underbart att sommaren är här. Tack för en intressant smakbit.

  SvaraRadera
 12. Tyckte mycket om den här när jag var liten :)

  SvaraRadera
 13. Dette tror jeg var den boken jeg leste flest ganger da jeg var liten. Det var noe så fortryllende med historien om den glemte hagen som traff meg skikkelig :-) Ønsker deg en fin søndagskveld!

  SvaraRadera
 14. Her fikk du vekket min nysgjerrighet, dette høres ut som en bok jeg kunne kose meg med.
  God ny sommeruke til deg fra meg Marit.

  SvaraRadera
 15. Tusen takk for tips - denne skal jeg ha i bakhodet :)
  Kjekt å få inspirasjon til bøker, og veldig kjekt å sette
  seg ned med en god bok på fine dager. Tusen takk for
  koselig kommentar inne hos meg også - fortsatt fin
  kveld til deg, klem fra Mette

  SvaraRadera
 16. ååå, jeg elsker denne boka! Hadde mitt første møte med den som barn og den har til en viss grad vært med å forme hageinteressen min. I fjor ble barna mine kjent med den, mens jeg fikk gjenoppfrisket den, og de likte den også!

  SvaraRadera
 17. Vilket fint omslag på den här boken. :)

  SvaraRadera
 18. Det er ei flott bok! Eg hadde ikkje lest den eg heller, før eg kom over akkurat denne utgåva på biblioteket for eit år eller to sidan. Mange flotte skildringar!

  SvaraRadera
 19. Nydelige smakebiter! Og for et flott bilde av forfatteren :)

  SvaraRadera
 20. Så herlig bok!...jeg trodde først det var Kate Morton...men det skal være den glemte hagen....en fint lesetips som jeg gjerne vil lese denne sommeren:)
  Takk for din hyggelige hilsen og fine ord:))

  SvaraRadera
 21. Jeg hadde "Den hemmelige hagen" i en slags kortversjon som barnebok/ungdomsbok, og da den kom som film i 1993, ble det raskt en favoritt. En hjertevarm feel-good film jeg selv i dag kan finne på å se for å komme i godt humør. Og tilfeldighetenes spill (eller samme bokklubb som deg?) har gjort at jeg fikk den boka gratis av bokklubben i forrige uke! Gleder meg til å lese den igjen. :)

  SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att skriva några ord. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...