13 juli 2014

En smakebit på søndag - "Jag älskade honom" av Anna Gavalda

Det är söndag och Mari med bloggen Flukten fra virkeligheten uppmanar oss igen (efter sommarens uppehåll) att dela en smakbit från boken vi läser just nu.
Jag har läst "Jag älskade honom" av Anna Gavalda i sommar (inhandlat hos en lokal second hand affär). För att det var just Gavalda, och att den är rätt så tunn. Lagom att läsa mellan annat... För det har blivit några böcker i sommar. Mer om det kommer framöver.  ;-)

Originaltitel: "Je l`aimais" 2002
Sidor: 159

Bak på boken står följande:
Chloè, trettiofvåårig tvåbarnsmor, älskar - eller älskade - sin man. Men han har just övergett henne för en annan. Hennes svärfar tar sig an henne och de två små flickorna över ett veckoslut på landet. Chloè upplever svärfadern som kall, sluten och patriarkalisk. Men påverkad av Chloès förtvivlan öppnar han sig för henne och berättar om de hemliga passionerna i sitt liv - hur han också älskat, och svikit.
Chloè är till en början inte särskilt intresserad av svärfaderns berättelse men så småningom berörs hon och blir både utmanad och provocerad. Det uppstår en regelrätt ordduell emellan dem och det visar sig att även en modern ung kvinna kan hysa en hel del moralism och omvända fördomar.

Genom Anna Gavaldas sedvanliga drastiska humor dras vi med in i en ung kvinnas och en gammal mans drömmar, förhoppningar, kärlekar och längtan - ömsom roade, ömsom rörda.

Smakbit från sidorna 23-24: (Chloè frågar sin svärfar om hon kan hjälpa till med något i köket inför middagen.)
-Du skulle för en gångs skull kunna få gråta utan att jag känner mig krängt... Det skulle göra mig gott att se dig gråta utan anledning. Varsågod, hacka de här, tillade han och räckte mig tre lökar.
-Tycker du att jag gråter för mycket?
-Ja.
Tystnad.
Jag greppade träskärbrädan bredvid diskhon och satte mig mittemot honom. Hans ansikte var återigen spänt. Bara brasans sprakande hördes.

-Det var inte så jag menade...
-Förlåt?
- Det var inte så jag menade, jag tycker inte att du gråter för mycket, jag är bara beklämd. Du är så söt när du ler...

Smakbit från sidan 151: (Svärfadern mot slutet av sin berättelse.)
Livet, även när du förnekar det, även när du nonchalerar det, även när du vägrar medge det, så är livet starkare än du. Starkare än allt. Människor har återvänt från koncentrationslägren och fått nya barn. Män och kvinnor som har torterats, som har sett sina nära och kära dö och sina hem brinna ner har återigen börjat springa efter bussen, kommentera vädret och gifta bort sina döttrar. Det är ofattbart men så är det. Livet är starkare än allt annat.


Anna Gavalda (1970)
Fransk lärare och författare.


Vill du läsa flera smakbitar, få boktips och upptäcka nya bokbloggar?
Klicka på loggan under!

Har du läst något av Anna Gavalda? Jag har "Lyckan är en sällsam fågel" i bokhyllan...
Kanske den borde läsas snart?
Trevlig söndag!

Uppdatering:  Totalbetyg: 3 av 5 hjärtan.

12 kommentarer:

 1. Anna Gavalda skriver bra! Og Lykken er en sjelden fugl er en nydelig bok, så den må du lese! Fint å være i gang med smakebiter igjen! Ha en fin sommersøndag!

  SvaraRadera
 2. Har inte sett din blogg tidigare, alltid kul att upptäcka något nytt! Tack för smakebiten :)

  SvaraRadera
 3. Har läst hennes Tillsammans är man mindre ensam, som jag tyckte mycket om, men sen har det aldrig blivit att jag letat upp henne igen. Konstigt när det blir sådär?

  SvaraRadera
 4. Jeg har lest Sammen var vi mindre alene og Lykken er en sjelden fugl. Jeg virkelig elsket den første, og likte ikke den andre, derfor har Gavalda havnet litt på hyllen for meg. Men dette var to fine smakebiter. Det hørtes ut som det kan bli en spennende fortelling når hun setter sammen svigerfar og svigerdatter. Så jeg må nok sette denne boken rett på leselisten min :-)

  SvaraRadera
 5. Har ikke lest noe av Gavalda, men hørt mye bra om henne. Takk for smakebiten.:)

  SvaraRadera
 6. Jag gillar Anna Gavaldas böcker ochy den här blev jag faktiskt riktigt förtjust i.

  SvaraRadera
 7. Tack för smakbiten. Jag har bara läst en av Gavalda och jag gillade den inte alls, så jag har inte kommit mig för med någon mer.

  SvaraRadera
 8. Jeg har lest Saman er ein mindre aleine, og har Lykken er en sjelden fugl stående som jeg skal lese snarest - hun skriver bra synes jeg. Ha en fin søndag videre :)

  SvaraRadera
 9. Jeg har ikke lest noe av forfatteren. Takk for fine smakebiter og ha en fin søndag!

  SvaraRadera
 10. Tack för en trevlig smakbit! Detta är en författare som jag inte känner till.

  SvaraRadera
 11. Fina smakbitar. Jag har inte läst något av Gavalda men funderat på att göra det. :)

  SvaraRadera
 12. Vonar du har fine dagar!

  klem frå Sigrid

  SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att skriva några ord. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...