14 februari 2013

Blomsterkonkurranse - BLÅ

I den fjerde runden i Moseplassens blomsterkonkurranse, er temafargen blå. Her kan du lese mer om kriteriene for å bli med. (Klikk på blomsten, så blir den større.)
Honningknoppurt - bare navnet vekker nysgjerrighet og oppmerksomhet. Hvem fant på det? Hvorfor kan jeg forstå når jeg ser og lukter på blomstene. Disse staudene tilhører kurvblomstfamilien, og er en av de klassiske bondehageplantene. Innført i Norge på 1800-tallet, men opprinnelig fra fjellområdene i Mellom-Europa - derav navnet montana.

Honningknoppurt (Centaurea montana)
 
Honningknoppurten er meget hardfør og lite næringskrevende. Den liker sol eller halvskygge og kan bli opptil 80 cm høy. Den danner tuer med særegne blomster (juli - august) som ligner korn-blomster. De har en søt duft og er populære hos humler, bier, fluer, sommerfugler, maur, mm. Om planten skjæres ned etter første blomstring, kan den blomstre en gang til under den sommeren. Den intense blå/lilla fargen endrer nyanse med lys og skygge, sol, ol.  Sprer seg villig og er lett å ha i hagen, ettersom den krever så lite stell.
 
Vår Honningknoppurt fikk vi av svigermors venninne for noen år siden. Hennes sønn hadde kjøpt hus med stor hage, og synes det ble for mange planter å ta hånd om... De gravde opp og ga bort de fleste. Ettersom svigermor ikke hadde plass, fikk vi en hel bil full av planter og blomster! Snakk om hageglede!! Alle har vokst og blomstret som bare det - så det virker som de trivdes med 8-10 mils flytting og den nye hagen å bo i. Klart det, når de stadig vekk får agere "fotomodeller", bli publiserte på internett og være med i konkurranser! ;-)
 
Herlig
Overraskende
Nostalgisk
Nobel
Interessant
Nydelig
Grasiøs
Kunstnerisk
Nærbildevennlig
Oppsiktsvekkende
Praktfull
Pikant
Uimotståelig
Rufsete
Tøff
 
Vil du se flere blå bidrag, eller delta selv? Klikk på logoen under!
 
 
 


20 kommentarer:

 1. Du presenterer den ene skjønne x-fakoren etter den andre! Nydelig blå. Du har et godt lag med kamera også. Så nære og klare bilder. Lykke til!

  SvaraRadera
 2. Så flott blåfarge det er på den! Så heldig du var som fikk den :-)
  Lykke til!

  SvaraRadera
 3. Åå den er så fin og insektene er så glad i den.
  Fint bilde av en flott kandidat og blomst.
  Klem fra Marit.

  SvaraRadera
 4. Denne har jeg også, og det er en nydelig staude! Den er utrolig flott solitær, og jeg har plassert den et sted der den kan få bre seg så mye den vil! (Og det gjør den, he-he)
  Lykke til!

  SvaraRadera
 5. Så vacker!! Jag har den inte, men den skulle gärna få flytta in hos mig:)).
  Lycka till.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 6. Fantastisk fint bilde av den. Såå nydelig! Jeg har Honningknoppurt selv og er veldig glad i den. (Selv om den har en tendens til å få meldugg utpå sommeren - klippe, klippe...)
  Lykke til med et flott bidrag!

  SvaraRadera
 7. Nydelig blomst. har den jeg også- Synes ikke den sprer seg så mye at det er noe problem.
  Lykke til i X faktor:-)

  SvaraRadera
 8. Åh, kor flott. Du viser så mange fine blomster.
  Og fin tekst.
  Lukke til i konkurransen!

  SvaraRadera
 9. Honningknuppurt har jeg vokst opp med, villig, vakker og koselig liten sak :)
  Så hyggelig at familien som hadde kjøpt den "for store" hagen tok seg bryet med å gi vekk plantene, fremfor å bare frese over! Stor stas å få komme på plantehøsting sånn da :)

  SvaraRadera
 10. Ja, denne er bare så spesiell og flott. Husker jeg plukket disse på landstedet vårt. Flott foto!!

  SvaraRadera
 11. Kjempeflott...dere blomsterflinkiser er så dyktig på å sende de fineste blomsterbilder inn til denne utfordringen.
  Ønsker deg en koselig helg.
  Klem fra Kristin

  SvaraRadera
 12. Helt utrolig smukt billede! Så elegant og så fine farver i kronbladene! Dejlige minder fra barndommen dukker op når jeg ser billedet! :)
  Ønsker dig Lykke til!

  SvaraRadera
 13. Heisann!
  Våre kom vandrende over fra naboen. Hver sommer har jeg en indre diskusjon med meg sjøl, skal - skal ikke, ta dem bort en gang for alle. Men det blir til at jeg bare tynner ut litt, for de er jo så skjønne på sin måte. Bare se på bildet ditt, en liten elegant skjønnhet!
  Ha go´hælj ;:OD)

  SvaraRadera
 14. Du store min, tenk å arve et billass fult av stauder da:-) Jeg kjøpte en honningknoppurt på plantesalg i høst og håper den greier seg fint, de er visst ganske villige har jeg skjønt. Ønsker deg lykke til i utfordringen og fortsatt fin helg!

  SvaraRadera
 15. Kjempe flott bilde! Knoppurt er en flott plante som gjør seg godt i hagen.

  Ønsker deg lykke til! Klem

  SvaraRadera
 16. De er flotte. Hadde den i den første hagen vår, men ikke her. Foreløpig.

  SvaraRadera
 17. Guri for eit flott bilde. Du fekk fram alt det vakre hos denne planten. Det var rett og slett ein nytelse å studere.
  Lykke til med din flotte kandidat!!!
  Klem frå marJE.

  SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att skriva några ord. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...