23 april 2013

Verdens bokdag

Verdens bok- og opphavsrettsdag (World Book and Copyright Day) markeres hvert år den 23. april. Det ble vedtatt i generalforsamlingen i UNESCO - FNs  organisasjon for utdannelse, kultur og kommunikasjon i 1995 i Paris.

Noen av bøkene som ligger på vent...
 

23. april er en symbolsk dato; denne dagen ble mange kjente forfattere født eller de døde. Cervantes, William Shakespeare, Maurice Druon, Haldor K.Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla and Manuel Mejía Vallejo. Så denne dagen er en hyllest til bøker og forfattere verden over, for å oppmuntre alle (spesielt barn og unge) å oppdage gleden av å lese, få respekt og forståelse for det sosiale og kulturelle.
Det hele begynte i Barcelona, Spania da bokhandlere ville hylle forfatteren Miguel de Cervantes, som døde 23. april 1923. Siden 1436 har også denne dagen vært "Rosens dag"/"St. George`s day". Etter tradisjon har de gitt bøker i gave til nære og kjære, og man har fått en rose tilbake som takk. Med inspirasjon fra denne tradisjonen foreslo  International Publishers Association en internasjonal dag, og Spania leverte forslaget til UNESCO.

Arvede bøker.

Det finns mye å skrive om bøker og forfattere, hvorfor vi leser og om hva vi helst leser... Men jeg tenkte ikke å gå dypere inn på det nå. Her i huset har vi masse bøker. Allt fra skjønnlitterære romaner, lyrikk, biografier, faktabøker, historiebøker, sangbøker, kokebøker, ordbøker, reiseguider, barnebøker, hobbybøker, mm.
Bøker kan være lærerike på mange måter, en virkelighetsflukt i en spennende historie (sann eller oppdiktet), inspirerende, oppmuntrende, tankevekkende, underholdende... Mange hevder at bøker er en del av innredningen i et hjem. Ja, jeg synes også det er trivelig i et hjem med mange bøker. Det sier jo litt om de som bor der også... ;-)

Skal du markere denne dagen? Hva leser du helst/akkurat nå?


"All forms of books make a valuable contribution to education and the dissemination of culture and information. The diversity of books and editorial content is a source of enrichment that we must support through appropriate public policies and protect from uniformity. "
-Irina Bokova-

"Den som eier en hage og en boksamling mangler intet."
-Cicero-

 

7 kommentarer:

 1. Føler meg rik med boksamling og hage...så fine ord!:):)Klem!:):)

  SvaraRadera
 2. Har mange bøker, leser ganske mye.
  Men i dag blir det ikke tid til noe særlig lesning.
  Bortsett fra litt i bibelen.
  Ønsker deg em herlig dag :)

  SvaraRadera
 3. Gratulerer med bokdagen! Og for en nydelig bokstabel :)

  SvaraRadera
 4. Fine ord av Cicero !
  Eg har mane bøker på vent, det må passe med humør og stemning :)

  Ha ein fin dag !
  Her stormar og regnar det så ei bok er kanskje på sin plass å begynne på ;)

  SvaraRadera
 5. Håper du har hatt en fin bokdag! Jeg har reist, men kom hjem i kveld, så nå skal jeg fortsette å lese. Holder på med Stormen, som jeg skrev om på bloggen i dag,(Boken på vent)

  SvaraRadera
 6. Åh så passande att jag i går då räddade ett gäng böcker från hyllorna som skulle rensas ut på jobbet, fina gamla och dammiga ;-) var de, men jag tycker böcker har en själ å spar gäran på just gamla böcker! KRAM KRAM

  SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att skriva några ord. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...