18 december 2015

Två ljudböcker med insikt

Det börjar närma sig slutet på årets läsutmaning, och jag har lyssnat på två kortare ljudböcker. Fulla med insikt, filosofi, tankar om livet, osv. Var på sitt sätt. "Axels tid" och "Lille prinsen".

Författare: Lars Lerin
Titel: Axels tid
Uppläsare: Lars Lerin
Musik: Benny Andersson
Tid: 1 timme og 34 minuter

Handling:
Lars Lerin växte upp i bruksorten Munkfors i Värmland, och drömde redan som ung om att bli konstnär. Han hittade tidigt en förebild och en mentor i sin närhet. Axel Florin föddes i Munkfors 1907 och var konstnär och skulptör, men förlitade sig på fabriksarbete för sin försörjning. Sin ateljè hade han i ett uthus, där den tonårige Lars också fick stå och måla. I Axels tid berättar Lars Lerin rakt och osentimentalt om ett licsöde som ligger så nära oss och ändå känns så avlägset. Liksom i Naturlära visar Lars Lerin att han inte bara är en framstående akvarellmålare utan också en lyhörd och känslig författare. Axels tid är ett dokument över en försvunnen värld, men också en konstnärs hyllning till en kollega - en skildring av skapandets villkor och det obetvingliga behovet av att uttrycka sig genom konsten.

Min åsikt:
Som vanligt är Lerin behaglig att lyssna till och jag gillar hans beskrivningar, men jag blev lite förvirrad när jag insåg att han berättade om Axel och inte sig själv... Han berättar ju om båda. (Och dom har ganska lika efternamn.) Något i denna berättelse fastnade inte som andra av Lerins berättelser brukar göra, men kan inte riktigt förklara vad. Så är det ibland.
Totalbetyg: 3 stora hjärtan av 5.

Läsutmaningen: #2 Läs en bok vars titel består av två ord.

Författare: Antoine de Saint-Exupèry
Titel: Lille prinsen
Uppläsare: Martin Halland
Tid: 1 timme och 55 minuter

Handling:
En pilot - historiens berättare - nödlandar med sitt flygplan i Saharaöknen. Där möter han den lille prinsen, som kommer från asterioden B612, som inte är större än ett hus, och varifrån man kan se 44 solnedgångar under en dag. 
En av den franska litteraturens mest översatta klassiker. Den är egentligen en barnbok, men den existentiella berättelsen med sina filosofiska betraktelser vänder sig minst lika mycket till vuxna.

Min åsikt:
Jag har ju hört talas om och läst om denna klassiker, men inte läst den själv. Nu har jag det - och skulle ha gjort så för längesedan. En riktig bra berättelse med djup och eftertanke om vad som är viktigt i livet. Uppläsarens röst passar bra också. För båda barn och vuxna.
Totalbetyg: 4 stora hjärtan av 5.

Läsutmaningen: #39 Läs en bok ur genren episk fantasy.2 kommentarer:

 1. Hei:)
  Fine bøker dudeler!
  Jeg har akkuret lest : Det vokser et tre i Brooklyn,Betty Smith.
  Nydelig fortelling:)
  Ønsker deg god jul og alt godt for det nye året:)

  SvaraRadera
 2. Takk for boktips! :)
  En riktig god jul til deg også, Inger Marie!

  SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att skriva några ord. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...