2 februari 2012

Blomsterkonkurranse hos Moseplassen

Anne med bloggen Moseplassen arrangerer konkurranse - "X-faktor blomsterutgaven 2012".
Her kan man lese mer om konkurransen og reglene.
Første farge ut er rosa, og mitt bidrag blir denne høstvakre Hortensiaen. (Men jeg vet ikke hva den heter.)

Ser du det lysegrønne insektet nederst til høyre? Linselus?

Historien til denne Hortensia begynte med at jeg fikk den som potteplante (krukväxt på svenska) av min svigermor. Jeg plantet den ut i hagen etter en stund, for å se om den ville ta seg ute. (Hadde hørt/lest at man kunne plate ut disse.) Året etter begynte det å komme grønne skudd, og SOM den blomstret! Siden skiftet den farge utover høsten, til langt inn i oktober. Dette bildet er tatt 1.september, etter en regnskur. Hortensia er en av mine favoritter i hagen. En virkelig dekorativ hageglede! Den blomstrer lenge, skifter fargenyanser og kan tørkes.


Hortensia (Hydrangea macrophylla) tilhører Hortensiaslekten, og er en variabel og formrik plante med mange ulike sorter. Navnet er gresk og betyr "hydor" - vann, og "angos" - beholder. En vannbeholder,som refererer til at planten trenger mye vann. "Macrophylla" betyr store blader på latinsk. 
Blomstenes farger kan være hvite, rosa, blå og lilla. Fargen påvirkes av ph-verdien i jorda. Uteplantene blir blå når det er lav ph i jorda og lite kalk, og er ph-verdien normal blir de lilla, rosa, eller hvite. Det anbefales å bruke rhododendronjord, og om man vil ha den blå fargen kan man tilsette litt rust i jorda. Noen rustne spiker eller annen jernskrot i jorda rundt planten kan gi rett effekt.
Et annet tips: Hortensia setter knopper året før blomstring, så om du beskjærer sent om høsten eller på våren, blir det ingen blomstring det året.
Hortensian kom fra Japan til Europa på 1700-tallet.
Hortensia står for vennskap og forståelse.
(Fakta og tips er funnet på nettet.)

Vil du se flere rosa blomster, eller delta innen midnatt 2.februar, klikk på bildelinken under:

9 kommentarer:

 1. Rosa hortensia er min favoritt på sommeren. Nå har jeg prøvd for første gang å overvintre to, men det gjennstår å se om jeg får det til. Kjempe fint bilde og flott bidrag til konkurransen. Jeg ønsker deg masse lykke til!

  SvaraRadera
 2. Hortensia er en utrolig vakker plante som gjør mye av seg. Jeg prøvde også å plante ut i hagen en Hortensia en høst, men året etter kom der bare blader. Og jeg klipte ikke ned noe om høsten heller! Jeg tror det ble for kaldt den vinteren. (Her er H3)
  I fjor tok jeg dermed stiklinger av min praktfulle burgunder Hortensia, og den ser frisk ut! Til og med i knupp =)
  Ønsker deg lykke til!

  SvaraRadera
 3. Tusen takk for kommentar hos meg. Hortensia er vakkert, vakkert, vakkert...vi har tre i hagen hjemme og fire på hytta og de blomstrer så flott. I fjor kjøpte vi en type som heter Endless summer. Den er blå og forandrer ikke farge og som den blomstrer, fra sommer og nesten til frosten kommer..Lykke til i konkuransen.

  SvaraRadera
 4. Takk for trivelig kommentar hos meg. :)
  Hortensia er en nydelig plante, men jeg har aldri fått den til å blomstre i min hage. Jeg har ikke skåret ned annet enn det som har vært dødt, så om de ikke blomstrer i år, bytter jeg dem ut med noe annet.. :)

  SvaraRadera
 5. Vakker hortensia! Men linselusa var nå best da :D

  Supert at du er med på konkurranse også denne gangen :)

  SvaraRadera
 6. Så flott bidrag du har:) Hortensia er jo det vakreste...lykke til i konkurransen:))
  Takker for at du vil være med i mitt 1årsjubileum...kjempekoslig:)

  SvaraRadera
 7. Linselus he,he Den likte jeg godt =)Din hortensia var helt nydelig.
  Lykke til med kandidaten og ha en fin helg.

  SvaraRadera
 8. Jättefin bild på din hortensia. Tänk att den blev så vacker! Vilken härligt rosa färg med blå prickar. Riktigt käckt att du dessutom fick med linslusen. Svärmor

  SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att skriva några ord. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...