2 maj 2013

La humla suse!

Jeg har blitt utfordret til å skrive et innlegg om humler av Jannibele med bloggen Enerhagen. Egentlig er det Anne på Moseplassen som oppfordrer hagebloggere og andre interesserte til å spre oppmerksomhet rundt humler. Humlebestanden er kraftig minkende og dette gjøres for å øke interessen og forståelsen hvorfor humlene er så viktige for oss og naturen.

Humler liker oregano-blomster.


Her leter den etter godsaker på Astrantia major (sv. Stjärnflocka).
 
 
Under kan du se en film med Hilde Hummelvoll (morsomt etternavn i denne sammenheng) og Tommy Tønsberg. Den er lærerik og inspirerende; om humlers viktige eksistens.
 
 
 
 
Mer fakta om humlenes menneskelige påvirkning.
Humlebestanden lar seg lett påvirke av landbruk, skogbruk, hagebruk og diverse aktiviteter. Ved massiv brenning av gressmark reduseres humlens mulighet til å finne egnede bolplasser. Når man slår gressletter og grøntområder, mister humlene mye av det naturlige næringsgrunnlaget. Effektivt skogbruk reduserer mengden blåbær, tyttebær og de planteartene som humlene er avhengige av. Sprøyting og brenning av veikanter og lignende, dreper også mange humler og ødelegger deres muligheter til å finne bolpasser i disse områdene.
I senere år har bruken av humlebol i veksthus påvirket humlene. Det er i hovedsak Bombus terrestris som er brukt i veksthus. Store mengder humlebol blir årlig sendt ut fra humlebol produsentene til bruk i veksthus til pollinering av planter, da i første rekke tomater.
Mer fakta om humler finner du her!

Da utfordrer jeg 3 andre bloggere, og håper dere vil gjøre et innlegg om humler. Men det er helt frivillig.


10 kommentarer:

 1. Så nydelege bilde du har !!!
  Og flott heider til humla :)

  Ynskjer deg ei fin maihelg.
  Anne-Mari

  SvaraRadera
 2. Så fint du skriver om humlene...som vi jo er glade i:)
  Takk for utfordringen...den tar jeg vet du:))

  SvaraRadera
 3. Så fint og lærerikt innlegg om humler og humlebol. Det blir nok mer fokus på nektar og pollenrike blomster til sommeren:)

  SvaraRadera
 4. Kjempeflott og viktig innlegg om humlen. Tusen takk for at du tok utfordringen:) Det setter jeg stor pris på! Om du ikke har gjort det, så er det supert om du legger lenken inn hos Anne på Moseplassen. Der zzzummer det godt med alle humlepostene:)

  SvaraRadera
 5. Hei :)
  Så flott at du er med og blogger om humla! Supert at du tok utfordringen og sender den videre :) Flott innlegg var det også.

  Ønsker deg en riktig herlig mai, med sol og summende insekt :)

  SvaraRadera
 6. Nydelige humlebilder du viser! Det er flott at det blir satt søkelys på hvor viktige innsektene er for oss. Jeg tar imot utfordringen og skal snekre sammen et lite innlegg etterhvert. Tar nok litt tid, men jeg har lenge planlagt å lage innsektshotell og nå er det en god grunn til å komme igang:-) Ønsker deg en riktig fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så flott! :)
   Det skal bli spennende å se insektshotellet ditt. Fin idè! ;)
   Håper helgen har vært bra!

   Radera
 7. Og humlene er vakre - syns jeg :) Nyttige, og vakre. Flotte bilder. Innom med en søndagsklem , håper du har det bra? klem

  SvaraRadera
 8. Nydeleg innlegg!
  Ja, la humla suse :-)

  klem

  SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att skriva några ord. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...