28 juli 2013

En bok som berör...

... ja, det gör boken "En man som heter Ove" av Fredrik Backman. Har du inte läst något i sommar? Välj denna! Skall du läsa 1 bok i år? Välj denna! Läser du inte böcker? Börja nu - välj denna!

Läsplatta. (Bilden är googlad.)

För första gången har jag läst en bok i en läsplatta (lesebrett), och jag måste säga att det är ett smart format; den är praktisk att ha med sig, den väger inte så mycket, man kan läsa ute med solglasögon på, ingen mail/internett/Wordfeud/Facebook/väderprognos som distraherar.  Lite reklam: AmazonKindle heter mandelmannens platta.


(Bilden är googlad.)
 
Om boken:
En roman om kärlek, ordentliga verktyg och vikten av att alltid köra Saab

Ove är 59. Han kör Saab. Folk kallar honom "bitter" och "grannarnas skräck". Men Ove är fan inte bitter, grymtar han. Han går väl bara inte runt och flinar jämt! Varje morgon tar Ove sin inspektionsrunda i kvarteret. Flyttar cyklar och kontrollerar källsorteringstunnorna. Trots att det är flera år sedan han avsattes som ordförande på bostadsrättsföreningens årsstämma. Eller "den där statskuppen", som Ove själv bara minns den. Men bortom den vresige ordningsmannen finns en historia och en sorg. Så när de nyinflyttade grannarna i radhuset mittemot en novemberdag råkar förstöra Oves brevlåda blir det upptakten på en komisk och hjärtevärmande berättelse om tilltufsade katter, oväntad vänskap och den uråldriga konsten att backa med släp. Som kommer förändra en man och en bostadsrättsförening i grunden. Fredrik Backmans debutroman om den arga äldre mannen i grannhuset präglas av pricksäker humor och hög igenkänningsfaktor. En underhållningsroman som både lyckas skapa sitt eget humoristiska universum och berätta något viktigt om oss själva och vår tid. Det är en underhållande feel good-berättelse i samma anda som Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och filmen Livet från den ljusa sidan.



Väldigt många har läst och skrivit om denna bok, och jag har inte flera ord. Min korta åsikt är att jag gillade boken, den är humoristisk, tankeväckande och gripande. Det var svårt att lägga ifrån sig läsplattan - och man hade Oves historia i huvudet när man inte läste. Den är verklighetstrogen och välskriven - alltså språket flyter på och det är lätt att läsa. Den framkallar både skratt och tårar. En meningsfull bok som passar för alla. Mandelmannen har som sagt läst den. Min svärfar och pappa har också börjat på den!

Här kan du läsa ett annat inlägg jag gjort om boken.
Här kan du läsa en artikel om boken.

Totalbetyg: 5 små hjärtan av 5.

Fredrik Backman. (Bilden är googlad.)
 
Fredrik Backman, född 1981 i Stockholm, studerade religionsvetenskap men avbröt studierna och blev truckförare. Blev sedan skribent (krönikör), bloggare och författare. Hans 3.bok "Min mormor hälsar och säger förlåt" kommer ut nu till hösten (2013).

7 kommentarer:

  1. Takk for tips, jeg er bestandig på utkikk etter gode bøker.
    Det er nok en bok jeg kan kose meg med ser jeg.

    Så nydelig kort(innlegget under)du har laget, det må være utrolig hyggelig å få.

    God ny sommeruke, Maritklem.

    SvaraRadera
  2. Detta är absolut en bok jag måste läsa. Har flera väninnor som har läst den, och alla tycker att den är superbra. Verkar att vara en bok som går hem hos alla.

    SvaraRadera
  3. Takk for hilsen på bloggen min! Denne boka må jeg holde utkikk etter på biblioteket, helst som lydbok, for da kan jeg strikke samtidig. Skal titte nærmere på flere av bokanmeldelsene dine også. Ønsker deg en fin uke!

    SvaraRadera
  4. Takk for koselig hilsen inne hos meg :)

    Flott tips om lesebrett- har vært inne på tanken. Nydelige vintage kort du lager :)

    Ønsker deg en fin uke

    Smil og klem Monica

    SvaraRadera
  5. Åhhh vilket bra tips! Särskilt som jag just plockat fram en läsplatta ur kartongen och håller på starta up pden och ladda in saker, kanske skulle ta ner denna bok som rese läsning då jag åker på personalresa till Riga? Har aldrig läst en bok på platta förr, men nu när du skriver och tipsar så blev jag sugen! Hoppas du hr en bra sommar, njuter och fotar mycket <3 KRAM

    SvaraRadera
  6. Så nydelige kort du lager, helt skjønne :)
    De er heldige du som får disse kortene som det er lagt ned mye kjærlighet i!

    Jeg har vudert å prøve å lese på lesebrettet, men har liksom ikke fått gjort det, er så glad i å holde i bøkene ;) Men nå spørs det jammen om jeg må prøve altså :)
    Virker som en spennende bok dette her, den må jeg prøve å få tak!

    Ønsker deg forsatt herlige sommerdager <3 klem

    SvaraRadera
  7. Jeg ble nettopp ferdig med den boka, og jeg er helt enig - den kan anbefales på det varmeste! Morsom, rørende og lettlest - og man sitter igjen med lett vasstrukne øyne. :)

    SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att skriva några ord. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...