21 juli 2013

En smakebit på søndag - "En man som heter Ove"

Mari med bloggen Flukten fra virkeligheten oppfordrer hver søndag å dele en smakebit fra boka vi leser i akkurat nå. Det gir mulighet å se hva andre leser og kanskje snappe opp et bra boktips eller fler.
Etter å ha lest en triologi med mye romantikk, har jeg nå havnet i en liten svensk by hos en enkel og jordnære mann, som heter Ove. Mandelmannen leste denne på lesebrett (läsplatta) og skrattet høyt flere ganger. Da han var klar sa han at denne boka skulle jeg like! Så nå har den kommet føre alle andre ventende bøker...
Den har blitt sammenlignet med "Hundreåringen...", men ettersom jeg ikke har lest den stiller jeg med åpent sinn.

(Bildet er googlet.)
 
Et nyinnflyttet nabopar har ringt på hos Ove, og etter en stund kommer det fram at de vil låne noe verktøy og en stige:
 
"Han räcker över en sylinderformad burk med prydligt sorterade insexnycklar (unbrakonøkler) till lufsen. "Oj. Vad många", säger lufsen fundersamt och iakttar burken. "Vilken storlek ska du ha då?" frågar Ove. Lufsen tittar på honom så som folk för när de saknar impulskontroll nog för att låta bli att säga det de tänker på. "Den... vanliga storleken?"
Ove tittar väldigt, väldigt, väldigt länge på honom. "Vad ska du ha de här grejerna till?" säger han till sist. "Fixa en Ikea-byrå som vi liksom monterade isär när vi skulle flytta. Och sen glämde jag liksom bort var jag la insektsnyckeln," berättar lufsen till synes helt utan att skämmas.
Ove tittar på stegen. Tittar på lufsen. "Och nu har du satt byrån på hustaket?" Lufsen flinar och skakar på huvudet. "Jaha, du menar sååå! Näää! Stegen ska jag ha för att fönstret på andra våningen har fastnat. Går inte att öppna." Han säger det sista som om Ove annars skulle ha haft svårt för att förstå innebörden av ordet `fastnat`. "Så nu tänker du försöka öppna det utifrån?" undrar Ove. Lufsen nickar. Ove ser ut som om han tänker säga något mer, men ser sedan ut att ändra sig. Han vänder sig till Parvaneh. "Och exakt varför är du här egentligen då?" "Moraliskt stöd," kvittrar hon."
 
 
Flere smakebiter finner du her. Klikk på logoen under!
 
 
 
 
 
 

 


12 kommentarer:

 1. Det er så mange som anbefaler denne boken, så jeg gjorde nok noe dumt da jeg returnerte den når den kom fra bokklubben. Hadde glemt å avbestille. Ha en fin søndag!

  SvaraRadera
 2. Jag älskar Parvaneh. Hon är helt underbar. Överhuvudtaget älskar jag den här boken och jag hoppas du får många trevliga stunder med den :) Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 3. Den är så mycket bättre än Hundraåringen :-) Jag tyckte det var den bästa bok jag läste 2012. Hoppas du gillar den!

  SvaraRadera
 4. Underbar bok, härlig smakbit!

  SvaraRadera
 5. Tyckte väldigt mycket om den här boken!

  SvaraRadera
 6. Denne boken skal visst være svært morsom, men jeg har ikke lest den. Takk for smakebiten :)

  SvaraRadera
 7. Ah, denne ligger på vent hos meg og jeg gleder meg til det blir dens tur :)

  SvaraRadera
 8. Har inte läst den boken än, men hoppas att jag kan göra det snart! Tack för smakebiten :)

  SvaraRadera
 9. Angrer så på at jeg ikke kjøpte med meg denne da jeg var på ferie i Sverige tidligere i sommer... Jeg er en av dem som elsker "Hundraåringen", så jeg burde visst få med meg denne. Det blir minst en Sverige-tur til i år, så jeg må kjøpe den da - den er nok best på originalspråket.

  SvaraRadera
 10. Älskar denna boken:) Tack för smakbiten:)

  SvaraRadera
 11. Denne må jeg se å skaffe meg etter hvert. Tusen takk for smakebiten:)

  SvaraRadera
 12. Hallå! Vad kul att du ville vara med i min tävling, så jag hittade till din mysiga blogg. Ska läsa boken, ha det bra Karin

  SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att skriva några ord. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...