18 augusti 2013

En smakebit på søndag - "Den bortlämnade flickan"

Det er søndag og tid for en litterær smakebit. Som vanlig er det Mari med bloggen Flukten fra virkeligheten som arrangerer.
Jeg holder fortsatt på med boka "Dagarna med farmor", så min smakebit blir fra en bok jeg leste for noen år siden. Men like aktuell og gripende.
"Den bortlämnade flickan" av Kathy Harrison:
Originaltittel: "One small boat"

(Bilde fra Bokus.com)
 
Om boken:
Kathy Harrison hade haft en lång rad fosterbarn och trodde sig veta precis vad som väntade. Men femåriga Daisy blev en överraskning.
Till skilnad från de andra barnen kom Daisy från en väletablerad familj som hade goda möjligheter att ta hand om henne. Ändå var hon rädd och orolig och i stort behov av hjälp. Hon vägrade prata, hon åt knappt, hon var våldsam, rastlös och hon rörde sig på ett egendomligt vis. När Kathy fick hand om Daisy förvarnades hon om att flickan troligen var förståndshandikappad. Men Kathy var inte övertygad om att det stämde, det kunde finnas en annan förklaring till Daisys märkliga beteende.
Det skulle visa sig att Kathy hade rätt. Efter en tid i Harrisons  trygga hem började Daisys ångest sakta lösas upp och en tragisk hemlighet avslöjades. Det som framkom fick Kathy och hennes man att överväga adoption av Daisy. Men just när de fattat sitt beslut hände något som gav historien ett mycket oväntat slut.
Den bortlämnade flickan är en gripande berättelse om ett litet, illa tilltygat barn och den brokiga, kärleksfulla fosterfamilj som gav henne en ny början i livet. Det är också en berättelse om starkt engagemang och hur djupt alla inblandade påverkas.
 
 
Smakebiter fra side 66-68
"Daisy var rädd för allting: stormar, insekter, vatten, mörker, hundar och broar är bara några exempel på saker som fick henne att darra av skräck.
När hon kom till oss hade hon en beställd tid för att få rör inopererade i öronen. Jag fick hjälpa henne att hantera sin rädsla för läkare, men det lilla kirurgiska ingreppet gjorde faktiskt att hennes tal blev märkbart bättre på en enda gång. En annan positiv bieffekt var att den gröna gojan i näsan äntligen torkade ut. Jag ville att Daisy skulle undersökas av någon som kunde prata med mig om hennes flaxande och snurrande. Beteendet såg nästan autistiskt ut, men hon var definitivt allför vaken och nyfiken för att den diagnosen skulle passa in. Hon behövde gå till tandläkaren, men med tanke på hennes beteende hos öronläkaren bestämde jag mig för att vänta med det.
Att inte äta påverkade Daisy i så många avseenden att jag bestämde mig för att ta itu med det problemet genast.
Flera gånger varje dag satt jag tillsammans med Daisy vid bordet. Jag ställde fram något lättsmält som äppeljuice eller vaniljyoghurt. Vi började med en droppe på tungan och ökade sakta mängden tills hon kunde svälja en tesked av det utan att få kväljningar. På samma gång smekte jag henne på armen eller strök henne över ryggen. Jag hoppades på att förnimmelser av något som Daisy tyckte om skulle samordnas med upplevelsen av att äta. Daisy fogade sig ganska väl i det här. Hon vägrade åtminstone aldrig blankt, fast gudarna ska veta att hon grät och stönade, som om jag ville att hon skulle äta en levande kackerlacka istället för en liten sked potatismos. Vi gjorde aldrig de här övningarna när det stod lagad mat på bordet. Jag ville arbeta bort hennes ängslan för måltiderna. Maten fanns där; hon fick äta av den eller låta bli."
 
"Det handlar oftast inte om några stora triumfer. Det handlar mer om att barnen ska få stunder att minnas: upplevelser av rena lakan, varm choklad och av att någon var snäll mot dem."
 
Det ble en lang smakebit! Men her får man et lite innblikk i Daisys hverdag. Denne boka er full av spesielle situasjoner, kjærlighet, frustrasjon, generøsitet og varme. Det er vanskelig å legge fra seg denne gripende og engasjerende historien på 205 sider. Anbefales!
 
Kathy Harrison
 
Kathy Harrison er mor til 6 barn, 3 egne sønner og 3 adopterte døttre.
Siden slutten av 1980-tallet har hun og mannen Bruce tatt imot over 100 fosterbarn
i sitt hjem i Massachusetts, USA.
 
 
Her kan du lese flere smakebiter og oppdage nye blogger:
 20 kommentarer:

 1. Takk for lang og god smakebit. Har ikke lest noe av henne, så jeg noterer ned tittelen og leser den på engelsk. Svensk går det litt seint med... Ha en fin søndag!

  SvaraRadera
 2. Takk for god smakebit - denne skal leses!

  SvaraRadera
 3. Helt ukjent forfatter for meg, men denne boken fikk jeg virkelig lyst til å lese. Tusen takk for smakbiten og boktips!

  SvaraRadera
 4. Verkar vara en spännande bok, får kolla upp den.

  SvaraRadera
 5. Tack för smakbiten och tipset!

  SvaraRadera
 6. Den här verkar bra, skriver ner den. Tack!

  SvaraRadera
 7. En riktigt bra smakebit! Jag blir sugen att läsa den.

  SvaraRadera
 8. Intressant och skrämmande smakbit. Men den här vill jag verkligen läsa! Tack för tipset.

  SvaraRadera
 9. Så fin smakebit!...det er så godt med lesetips..og lettere å velge lesestoff da:)
  Nå leser jeg Jenta på klippen...en fin sommerbok:)
  En fin ny uke til deg:))

  SvaraRadera
 10. Det var en riktig så fin smakebit. Denne boken må jeg absolutt lese! Tusen takk for fint tips!

  SvaraRadera
 11. Tack för smakebiten. Jag har inte läst boken men tycker framsidan ser fin ut!
  /Caroline - Bland böcker (www.blandbocker.blogg.se)

  SvaraRadera
 12. Høres ut som en forfatter med ett stort hjerte:) Fikk veldig lyst å lese boken jeg også, så måtte notere den ned:) Takk for smakebiten! Ha en herlig søndag!:)

  SvaraRadera
 13. er imponert over alle som klare lese så mykje.
  Eg elskar å lese. Trur eg må skjerpe meg :-)

  klem

  SvaraRadera
 14. Vilket fantastiskt tålamod. Verkar vara en gripande bok. Jag måste säga att jag gillar framsidan också.

  SvaraRadera
 15. Tack för tipset och gripande smakebit!

  SvaraRadera
 16. Dette må være en sterk bok å lese. Så engang en dokumentar om en fosterfamilie og deres hverdag. Den omhandlet bl a om et barn som den biologiske moren ville ha tilbake. Men barnet ville ikke tilbake. Det var utrolig sterke saker Takk for interessant boktips.

  SvaraRadera
 17. Det låter som en riktigt intressant bok och jag blir sugen på att läsa den. Tack för smakbiten :)

  SvaraRadera
 18. Tack för boktipset!Har inte läst denna bok men den verkar ha ett engagerande och gripande innehåll. Den för jag upp på min boklista "böcker att läsa".

  SvaraRadera
 19. Dette hørtes ut som en meget sterk bok. Kjenner jeg fikk litt vondt i magen bare av introduksjonen. For et flott menneske denne forfatteren må være som har åpnet familiens hjem for å ta i mot og ta vare på barn som trenger kjærlighet og omsorg.

  Tusen takk for smakebiten! Kom gjerne innom bloggen og gi en stemme til den smakebiten du likte best av de du fikk med deg på søndag :)

  SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att skriva några ord. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...