25 augusti 2013

En smakebit på søndag - "Konsten att vara snäll"


Det er søndag og ny runde med boktips og smakebiter hos Mari med bloggen Flukten fra virkeligheten. Akkurat nå leser jeg en interessant bok av Stefan Einhorn, "Konsten att vara snäll". Han er forfatter, professor og ordfører i etikkrådet på Karolinska Institutet samt overlege på Radiumhemmet i Stockholm.

Norsk tittel: "Kunsten å være snill".
Om boken:
Begreppet "snäll" kopplas ofta till egenskaper som dumhet, naivitet och undergivenhet. Stefan Einhorn lägger en helt annan innebörd i ordet: "För mig är en snäll människa en individ som lever med etiken i sitt hjärta." Den snälla människan är minst av allt dum, tvärtom mycket klok eftersom hon har förstått att det vi gör för andra gör vi också för oss själva.
Men snällhet är en egenskap som måste förvaltas med gott omdöme. Att vara snäll på ett äkta, positivt och gott sätt är verkligen en konst.

I denna bok skriver Stefan Einhorn bland annat om vad äkta snällhet innebär och om de motkrafter som kan hindra oss från att vara snälla. Han redogör också för vetenskapliga studier som visar att snällhet lönar sig och ger handfasta råd om hur man kan tillämpa detta i vardagslivet.
Snällhet är det största vi kan erbjuda vår omvärld - och oss själva.


Smakebit fra side 57:
"Snällhet handlar primärt inte om att tänka goda tankar, utan om att utföra goda handlingar. Därmed inte sagt att snällhet inte kräver tankearbete. Tvärtom kräver snällhet i hög grad att vi använder oss av vår tankeförmåga och vår etiska intelligens. Utan ett gott omdöme är det svårt, för att inte säga omöjligt, att vara snäll."

Boken inneholder mange bra problemstillinger og eksempler fra Einhorns hverdag og egne opplevelser. Men jeg synes at en sånn smakebit blir for lang her. Les den - fra perm til perm, eller litt her og der.

Stefan Einhorn (f.1955) ser snill ut synes jeg.
 
For noen år siden var jobben min på et foredrag med Stefan Einhorn. Veldig bra - oppmuntrende og inspirerende!  :)
http://www.stefaneinhorn.se/

Vil du lese flere smakebiter og kanskje oppdage en ny blogg? Klikk på logoen under!
20 kommentarer:

 1. Det finns alldeles för få genuint snälla människor i världen. Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 2. Spennende og annerledes smakebit! Tusen takk for tipset :)

  SvaraRadera
 3. Spennande tema!

  Vakker søndag til deg :-)

  SvaraRadera
 4. Enig med forfatteren, det er mye viktigere å gjøre snilt enn å tenke snilt. Har drevet med Karma Yoga, og da skal en gjøre ting for felleskapet eller andre, uten å forvente takk for det. God øvelse i å leve snilt, og ikke bare tenke snille tanker.
  Takk for bra boktips, og ha en fin søndag!

  SvaraRadera
 5. Den här har jag hört talas om men inte läst. Tack för din smakebit, och ha en fin söndag!
  /Caroline - Bland böcker (www.blandbocker.blogg.se)

  SvaraRadera
 6. Det här är inte en sorts bok jag brukar läsa men tack för smakbiten :)

  SvaraRadera
 7. Verkar vara en mycket intressant och viktig bok. Att vara snäll innebär så mycket. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 8. Rekommenderar verkligen att lyssna på Stefan Einhorn när han föreläser. En av de mest intressanta och givande föreläsningar jag varit på. Köpte boken efter att ha lyssnat på honom men inte läst den än. Ha en trevlig söndag!

  SvaraRadera
 9. Det här är den enda bok jag läst av honom och den var grunden för intressanta diskussioner minns jag. Nu har han ju gett sig in i deckargenren också. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 10. Ett viktigt ämne. Undrar om det är de som mest behöver det som läser den... Fast snällare kan såklart de allra flesta bli.

  SvaraRadera
 11. Enig med hun over her,og dette er en bok sikkert de fleste av oss hadde hatt behov for å lese. Tusen takk for fin smakebit:)

  SvaraRadera
 12. Interessant, og garantert en bok som er nyttig å få med seg.

  Tusen takk for smakebiten, og ha fortsatt en fin søndag

  SvaraRadera
 13. En fin smakebit. Det var en bok jeg tror jeg hadde hatt godt av å lese! Ha en fin søndag!

  SvaraRadera
 14. Helt enig om at den forfatteren så snill ut:) Interessant og god smakebit! Høres ut som en god bok å lese, har noen i tankene også som kanskje har hatt ekstra godt av å lese denne boken, hehe:) Ha en herlig søndag!

  SvaraRadera
 15. Den har jeg lest om tidligere. Interessant tema. Jeg liker egentlig ikke ordet snill. Og det tror jeg har med at jeg vet om en del mennesker som er snill for å unngå ubehagelige situasjoner. Som skaper ubehagelige situasjoner mv for andre. Kunne ha skrevet side opp og side ned om tema. Jeg hadde nok hatt godt av å lese denne boka. Kanskje jeg hadde fått et annet syn på ordet mv. Takk for flott boktips.

  SvaraRadera
 16. Detta är säkert en bok som många av oss mår bra av att läsa i en tid med mycken individualism
  Ordet snäll kan ju betyda så mycket.

  SvaraRadera
 17. Virker som en interessant bok! Jeg liker at forfatteren setter en videre og bedre betydning til ordet "snill". Takk for lesetips :)

  SvaraRadera
 18. Intressant bok och smakbit! Tack för tipset. :)

  SvaraRadera
 19. Skulle gjerne lese denne. Mon tru om boka er å få på norsk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hei Marie!
   Den finns på norsk med tittelen "Kunsten å være snill" hos bokkilden.no eller spør på ditt bibliotek.
   God bok! :)

   Radera

Tack för att du tar dig tid att skriva några ord. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...